Всичко в името на живота: безсмъртие с радиация и живак

За човека смъртта винаги е била събитие колкото нежелателно, толкова и неизбежно

Независимо от всички усилия, в крайна сметка всеки в даден момент напуска този свят. В човешката история са починали много повече хора, отколкото тези, които населяват Земята днес. Но не всички еднакво се отнасят към тази неизбежна реалност.

Някои от нас в даден момент стават жертва на убеждението, че имат възможност да измамят смъртта. През вековете мнозина търсят начини да постигнат безсмъртие – дали с помощта на вълшебни напитки, или на основата на научни знания.

СИМА ПИ

Всеизвестно е, че древните китайски императори са изпитвали силно желание да живеят вечно. Опасявайки се, че животът им внезапно ще приключи и династията ще загине, те са рискували всичко в опитите си да се сдобият с вечна младост.

Цин Ши Хуанди например – първият китайски император смятал, че ключът към безсмъртието е живачна напитка, която той редовно употребявал. И това не е единственият случай. Други венценосни особи са отивали и по-далеч, дори прекалено.

През 361 г.пр.н.е. император Му умира, без да остави наследник. Затова новият владетел става неговият братовчед Сима Пи, получил титлата император Ай-ди. Сима Пи бил голям поклонник на даоската духовна философия – една от най-древните в света. И именно тя го навела на мисълта да търси безсмъртие.

Императорът заповядал на своите магове да разработят химическа формула, която да му осигури вечен живот

През 364 г. те му представят своя резултат – „таблетката на безсмъртието“. И императорът без капка колебание я погълнал.

В резултат Ай-ди се разболял тежко и му се наложило да напусне поста на владетел само три години след възкачването си на престола. По ирония на съдбата Сима Пи скоро умрял през 365 г. – едва на 24-годишна възраст. Обсебеността му от идеята за вечен живот го убила преждевременно. Тъй като той също не оставил наследници, новият император от династията Цзън станал неговият брат Сима И.

РАДИОАКТИВНА МЛАДОСТ

През първата половина на XX в., когато въздействието на радиацията е все още недостатъчно изучено, хората смятали, че радиоактивните материали могат да подобрят здравето им. Започнали да се появяват комикси за супер-герои, които получават сила под въздействието на радиацията. И дори днес някои хора смятат, че радиоактивните отпадъци могат да им осигурят вечен живот. Огромно влияние върху тях оказват Marvel Comics.

През март 2013 г. московската милиция арестува университетски професор за това, че съхранява голямо количество радиоактивни материали в дома си. Последвалото признание на учения учудва властите. Приятел на задържания смята, че радиацията може да го направи безсмъртен. Веднъж мъжът отишъл в Чернобил, за да се подложи на радиация. По-късно се обърнал към професора за помощ, за да получи радиоактивни отпадъци и така да довърши пътя си към безсмъртието. Професорът успял да донесе в дома си 14 кг радиоактивни материали, включително радонова батерия и замърсена почва. Според показанията на задържания в края на краищата успял да използва материалите, за да подложи своя приятел на радиация.

Присъдата за незаконно съхраняване на радиоактивни материали е до седем години затвор.

Morkadis

източник: popantofi.com

Вижте още:

Безсмъртието ще е възможно с ъплоудване на мозъка в компютър

Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

Криониката – билет за безсмъртие или капан за наивници?

Безсмъртието на Даши-Доржо Итигелов озадачи науката

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.