Външният пръстен на Сатурн е 300 пъти по-голям от самата планета

сатурн

Източник: ЕПА/БГНЕС

Най-големият пръстен в Слънчевата система се оказа много по-огромен. Toй надхвърля 300 пъти размера на самата планета, съобщи Ей Би Си.

„Никой не е очаквал, че планетните пръстени могат да са толкова големи“ – каза ръководителят на изследването проф. Дъглас Хамилтън от университета на Мериленд. – В учебниците пише, че пръстените са малки, разположени близо до планетата.“

Най-големият пръстен на Сатурн е открит от Хамилтън и колегите му през 2009 г. и е наречен на луната му Фийби, откъдето идват образуващите го частици.

В предишно изследване пръстенът беше локализиран между 128-ия и 207-ия радиус на Сатурн. Новите измервания с космическия апарат WISE увеличиха размера му с 30 процента. Учените са изследвали размера на частиците в най-външния пръстен, за да установят как е бил образуван.

Ледени парчета с размер от милиметър до няколко сантиметра от опашките на преминаващи комети непрекъснато бомбардират луната Фийби и така има постоянен поток от отломки, които образуват гигантския пръстен. По-големите са с размер между юмрук и футболна топка. Те обаче са отговорни само за 10 процента от състава на пръстена. Когато се сблъскат отново се получават по-малки частици.

Хамилтън и колегите му са изчислили размера на частиците, като са проследили как се променя яркостта на пръстена при преминаването на космическия апарат през него.

инфо: БТА

Вижте още: 

10 МИТА ЗА КОСМОСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.