В крепостта Лютица са правели ракия още през 11-и век

3

Снимка: НИМ

При провежданите археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица – на хълм край Ивайловград, археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия. Това съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров.Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият – в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (днешна Силистра). Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век, обяснява Димитров.

Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът проф. Константин Тотев обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.

Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано от ХІV век. „Докато има ракия, България е непобедима” – казва директорът на НИМ Божидар Димитров.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

НАДПИС ВЪРХУ СТАРИНЕН СЪД ДОКАЗВА, ЧЕ РАКИЯТА Е БЪЛГАРСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.