В Перу откриха най-голямото колективно жертвоприношение на деца в света

3

Археолози в Северно Перу обявиха, че са открили доказателства за най-голямото колективно жертвоприношение на деца в света, пише „Гардиън“.

На откритото погребалното място, известно като Лас Ламас, са открити скелетите на 140 деца, които са били на възраст между 5 и 14 г. Те са били част от ритуално жертвоприношение преди около 550 години, обявиха археолози.

На мястото, намиращо се в близост до град Трухильо, също са открити останките на 200 млади лами, които очевидно са пожертвани на същия ден.

Жертвеникът очевидно е построен от империята Чиму. Смята се, че децата са пожертвани заради опустошителни наводнения по перуанското крайбрежие.

Те вероятно са предложили на боговете най-важното нещо, което са притежавали като общество, най-важното нещо са децата, защото те представляват бъдещето„, каза Габриел Прието, професор по археология в Националния университет в Трухильо, който води разкопките с Джон Верано от Тулейнския университет в Луизиана, САЩ.

4

Ламите също са били много важни, защото тези хора не са имали други животни за пренасяне на товари, те са били основна част от икономиката„, добави професорът.

Прието разкри още, че децата са погребани с лице към морето, докато животните с лице към Андите на изток.

Разкопките са започнали през 2011 г., но откритията бяха публикувани за първи път в четвъртък от списание National Geographic, което е помогнало за финансиране на археологическата дейност.

Няколко древни култури в Америка, включително маите, ацтеките и инките, които са превзели Чиму в края на XV век, са практикували човешки жертвоприношения, но масово използване на деца е нещо, което рядко се документира.

инфо: news.bg

Вижте още:

Археолози откриха масови гробове от Средновековието с 1500 скелета в Чехия

Масов гроб на деца в септична яма откриха в Ирландия

Шаманизъм, тангризъм и магически обреди

11 славянски духове или чудовища, които вероятно (не) познавате

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.