В 17:20 часа на 24 декември в небето над България ще се случи нещо уникално!

pixabay.com

Планетарен парад ни очаква във вечерите около Рождество, а небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт

Във вечерите около Рождество при ясно небе ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, който привлича вниманието на астролюбителите още от началото на декември. Това съобщи за БТА физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“ .

Той уточни, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17 часа и 20 минути, а за Западна – от около 17 часа и 40 минути. Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети – Юпитер и Венера започват да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно – във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета – ще бъде много ниско на югозапад, в гаснещото зарево след залеза, каза Маркишки.

Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще изглежда като тънък лунен сърп – с едва 8% осветен диск.

Картата показва небето над югозападния хоризонт на 24 декември в 17 часа и 45 минути вечерта, за наблюдател от района на София.

източник: blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.