Генни мутации навредили на последните популации мамути

Към края на последния ледников период преди около 10 000 години повечето мамути изчезнали от лицето на Земята. Малки изолирани популации мамути обаче оцелели, съобщи ЮПИ.

Една от тези изолирани популации включвала мамутите на остров Врангел в Северния ледовит океан. Те вероятно са сред последните живели на планетата мамути – измрели са преди 3700 години.

Ново изследване навежда на мисълта, че мутации, натрупали се в генома на мамутите на остров Врангел, са попречили на нормалното функциониране на гените им.

Предишни изследвания показаха, че мамутите на остров Врангел са имали множество генетични дефекти. Тъй като изолираните популации намалили числеността си, кръстосването и недостигът на генетично многообразие предотвратили възможността геномите им да се прочистят от мутации.

Новото изследване разкрива, че много от тези мутации са имали разрушителен ефект. „Ключовата иновация в изследването ни е, че възкресяваме гени на мамути от остров Врангел, за да установим дали мутациите им са вредни, като се има предвид, че повечето мутации всъщност нямат никакъв ефект“, заяви ръководителят на екипа Винсънт Линч от университета в Бъфало, щата Ню Йорк.

Изследвания в Калифорния установиха, че планински лъвове са с ниско ниво на генетично многообразие, тъй като хабитатът им е бил стеснен вследствие на построяването на магистрали и урбанизацията.

Сега учените сравнили ДНК секвенции от останките от мамут от остров Врангел с геномите на два по-древни мамута от по-големи популации, отличаващи се с по-голямо генетично многообразие. Освен това съдържащ много мутации геном на мамут бил сравнен с геномите на три азиатски слона. Били констатирани уникални генни мутации у мамута от остров Врангел. В лабораторна среда учените синтезирали ДНК мутации и ги вкарали в клетки в блюда на Петри. Оказало се, че експресираните от мутирали гени протеини не взаимодействали нормално с други гени и протеини. „Знаем как функционират гените, които са отговорни за способността ни да откриваме аромати – отбеляза Линч. – Така че е възможно да се възкреси версия на мамутски ген, да се накара клетъчна култура да произведе ген на мамут и след това да се тества дали протеинът функционира нормално в клетките. Ако функционирането му не е нормално, това вероятно означава, че мамутите от остров Врангел не могат да усетят мириса на цветята, с които се хранят.“

Резултатите от изследването са публикувани в Genome Biology and Evolution, отбелязва БТА.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Руски учени смятат да клонират мамут

Наистина ли космически сблъсък е погубил мамутите?

Мамути, злато и безброй мистерии лежат на дъното на Бургаския залив

Откриха глава на огромен праисторически вълк в сибирските ледове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.