Главният злодей на световното кино – сър Кристофър Лий

6

Миналия четвъртък стана известно, че е починал английският актьор Кристофър Лий, известен с ролите си във „Властелинът на пръстените“, „Дракула“, „Междузвездни войни“ и т.н.

Главният злодей на световното кино Кристофър Лий бил братовчед на писателя Ян Флеминг, който искал Лий да изиграе ролята на доктор Но, но той не успял да премине пробите. По-късно Лий изиграл друг враг на Джеймс Бонд – Франциско Скараманга от филма „Мъжът със златния пистолет“.


Актьорът бил личен приятел с Толкин, добре познавал произведенията му и изиграл ролята на Саруман в кинотрилогията „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“, в който всички снимки с Лий били проведени в лондонско студио поради затрудненията във връзка с полетите до Нова Зеландия.

През юли 2009 година Лий станал рицар-бакалавър, което му позволило да използва титлата сър. На 5 ноември 2009 година в Бъкингамския дворец се провела церемонията по посвещение на рицарите бакалаври. Поради напредналата възраст на Лий било позволено да не коленичи пред принц Чарлз, който провеждал церемонията, и актьорът бил посветен прав в рицарско звание.

1

Кристофър Лий в ролята на Дракула.

През 1957 година Кристофър Лий приел предложението на студио „Хамър“ и се снимал във филма „Проклятието на Франкенщайн“. Тази крачка поставила началото на сътрудничеството на актьора със студиото и в бъдеще Лий се снимал в серия филми на ужасите. През 1958 година Лий изиграл ролята на Дракула в едноименния филм. Той се снимал в 16 филма на студио „Хамър“, като девет пъти изиграл ролята на Дракула.

Актьорът е участвал в повече от 250 филма, от които 69 филми на ужасите.

8

В ролята на граф Дуку от филма „Междузвездни войни“.

През 1983 година на екраните излиза филмът „Къща на дългите сенки“, в който участвали четирима майстори на ужаса – Винсънт Прайс, Джон Карадайн, Кристофър Лий и Питър Къшинг.

Кристофър Лий е починал миналата неделя в болницата Chelsea and Westminster Hospital. Решението да се съобщи за смъртта на актьора няколко дни по-късно е било желание на неговата съпруга Биргит Крьонке. Двамата имат брак от повече от 50 години.

Причината за смъртта на Кристофър Лий е спиране на сърцето. Поклон пред паметта му!

инфо: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.