Гневът: Какво стои зад него и как да избегнем агресивното му изразяване

Гневът е „емоционално състояние, което варира по интензивност от леко раздразнение до интензивна ярост“, твърди д-р Чарлз Спилбъргър, психолог, посветил голяма част от работата си на изучаването на гнева. Подобно на други емоции, и тази е придружена от физиологични и биологични промени; когато се ядосвате, се повишава кръвното ви налягане, както и нивата на енергийните хормони адреналин и норадреналин.

Гневът може да бъде причинен както от външни, така и от вътрешни фактори. Може да се ядосате на конкретно лице (като например колега или ръководител) или събитие (задръстване, анулиран полет), или гневът ви да е в резултат на притеснения или проблеми в личния ви живот. Спомени за травмиращи или вбесяващи събития също могат да предизвикат гневни чувства.

Изразяване на гнева
Инстинктивният, естествен начин за изразяване на гняв е да се реагира агресивно. Гневът е естествен, адаптивен отговор на заплахите; той провокира мощни, често агресивни емоции и поведение, които ни позволяват да се борим и да се защитаваме, когато сме атакувани. Следователно, известно количество гняв е необходимо за нашето оцеляване.

От друга страна, когато сме ядосани, не можем да си позволим да хвърляме предмети по някой, който ни дразни. Законите, социалните норми и здравия разум ограничават мощта, с която можем да изразим гнева си.

Хората използват различни съзнателни и несъзнателни процеси, за да се справят със своите гневни чувства. Основните подходи са три:

– изразяване;

– потискане;

– успокояване.

Изразяването на гневни чувства по твърд, неагресивен начин е най-здравословният начин да изразите гнева си. За да направите това, трябва да се научите да разпознавате емоциите си и да ги изразявате, без да наранявате другите. Да бъдеш асертивен не означава да си натрапчив или взискателен; означава да се отнасяш с уважение към себе си и към другите.

Гневът може да бъде потиснат, след което да бъде трансформиран и/или пренасочен. Това се случва, когато задържите гнева си, престанете да мислите за него и се съсредоточите върху нещо положително. Целта е да потиснете или да го превърнете в по-конструктивно поведение. Опасността в този тип реакция е, че ако не е позволено външно изразяване, вашият гняв може да се обърне навътре – към вас самите. Гневът, обърнат навътре, може да причини различни проблеми със здравето като хипертония или депресия.

Неизразеният гняв може да доведе до патологичното му изразяване – като пасивно-агресивно поведение, циничност, враждебност, които вредят на взаимоотношенията им и на тях самите.

Д-р Чарлз Спилбъргър съветва в случаите, в които усещате нарастващия си гняв, да се опитате да се успокоите. Това означава не само да контролирате своето външно поведение, но и да контролирате вътрешните си реакции, като предприемете стъпки да успокоите дишането си, сърдечния си ритъм и овладеете емоциите си.

„Когато нито една от тези три техники не проработи, тогава някой или нещо ще пострада“, предупреждава д-р Спилбъргър.

инфо: psychology.framar.bg

Вижте още:

Да се научим да прощаваме

Направете си теста на Сонди и разкрийте тъмната си страна

Как да се справите с трите най-пагубни човешки емоции: страх, гняв и тъга

Как да преодолеем емоциите си?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.