Голяма Богородица е

pixabay.com

Православната църква отбелязва днес един от 12-те големи християнски празника – Успение Богородично.

Това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.

Молебенът днес е специално за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите в районите, сполетени от водната стихия при последните наводнения.

Празникът е известен като Голяма Богородица, почитана като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са присъствали всички останали живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с 3 дни. Когато той поискал да се преклони пред тялото й, се установило, че в пещерата, където Богородица е погребана, е останала само погребалната ѝ плащеница.

На днешния празник се раздават предварително осветени от първите плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за „Бог да прости умрелите“. 15 август е празник и на градовете Варна, Несебър, Стражица.

Имен ден празнуват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина.

източник: novini.bg

Вижте още:

Как Кольо Фичето спасил катедралата Света Богородица в Париж

Истината за триръката икона на Света Богородица

Парижките потайности – Парижката Света Богородица

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.