Градове с уникална форма, която се вижда най-добре на тези СНИМКИ от космоса

На пръв поглед някои от тези невероятни сателитни снимки могат да бъдат взети за странни творби на съвременното изкуство, вместо за изображения на градове, в които живеят милиони хора.

От елегантната столица на Бразилия с форма на прица до кръговете и решетките в центъра на Вашингтон – някои от най-големите градски пространства на планетата са толкова разпознаваеми от космоса, колкото и от земята.

Творческата мисъл на архитектите, които проектирали и планирали тези градове през вековете – от Ренесанса до 60-те години на 20-и век, може да бъде видяна и днес.

Бразилия, Бразилия

Снимка: pochivka.blitz.bg

С форма, наподобяваща птица или дори самолет, бразилската столица е един от най-разпознаваемите градове в света. Открит през 1960 г., за да стане столица на мястото на Рио де Жанейро, градът е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. Планиран и построен е през 1956 г. от Лусио Коста като главен градски проектант и Оскар Нимейер като главен архитект, съобщава „Дейли Мейл“.

Канбера, Австралия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Канбера е избрана като компромисен вариант за столица на Австралия след дълъг спор между Сдни и Мелбърн. Построен е през 1912 г. от американския архитект Уолтър Бърли Грифин, който спечелил конкурс, но парламентът се пренесъл тук чак през 1927 г.

Наричан „градът на храстите“, дизайнът на Канбера е силно повлиян от движението за град-градина и притежава големи открити пространства с естествена растителност.

Палманова, Италия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Идеалът за съвършения град е пленявал умовете на най-великите архитекти поколения наред. Той е показан в изисканата красота на Палманова в Италия.

През Ренесанса Палманова е считан за единственият град в света, проектиран според идеалите за утопия. Планиран във формата на звезда с три затворени пътя с девет страни, той е построен през 16-и век от могъщата по това време Венецианска република. Намира се в североизточната част на страната близо до границата със Словения.

Създаден е като защитно селище, чиято задача е да защитава района от османските набези. Това се отразило и върху неговата форма. Сега там живеят около 5000 души.

Morkadis

Ел Салвадор, Чили

Снимка: pochivka.blitz.bg

Построен през 50-те години на 20-и век за дом на работниците в огромна медна фабрика, малкият град Ел Салвадор е един от най-неочакваните примери за архитектурен гений. На височина над 2400 метра в полите на Андите, в средата на пустинята Атакама, градът изпъква сред заобикалящата го пустош.

Човекът, който го е проектирал – Раймонд Олсон, показал своето чувство за хумор и практичност като използвал съчетание от решетки и извивки, за да придаде на града формата на шлем на римски войник.

Вашингтон, САЩ

Снимка: pochivka.blitz.bg

Тук се намират едни от най-известните сгради в света – Белия дом и Пентагона, но дали ще успеете да го познаете отгоре?

През 1791 г. френският архитект Пиер Шарл Л‘Енфан бил избран да проектира новата столица на америка. Планът му включвал широки улици и булеварди, подобни на тези в Париж и Амстердам.

По-късно той бил отстранен заради спорове с надзираващите строителството, но се признава, че цялостният дизайн е негова идея. С отличителното съчетание на кръгове и решетки, градът е забележителна гледка от високо.

Ла Плата, Аржентина

Снимка: pochivka.blitz.bg

Ла Плата в Аржентина е планиран за провинциална столица, след като Буенос Айрес станал столица на страната през 1880 г. Проектиран от архитекта Педро Беноа, той се характеризира с широк площад, разделен от решетъчна система с булеварди и диагонални улици.

Двата главни пътя, който пресичат града, се събират на главния площад „Плаца Морено“.

Джайпур, Индия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Джайпур е създаден през 1727 г. от махараджа Савай Джай Сингх II от Амер. Планът на града се основава частично на класическите принципи на Вашту Шастра или „науката за строителството“.

Била нужна около година за завършването му. Състои се от 9 квартала. Пет квартала обграждат дворцовия квартал, който затваря огромен дворцове комплекс, в центъра на града.

Аделаида, Австралия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Основаният през 1836 г. град Аделаида се намира близо до река Торенс и има решетъчен план. Той се отличава с красиви широки улици и много зелени обществени площади, включително и парк, който огражда централния район.

Първоначално Аделаида е огормен от идеалите за религиозна свобода и политическа прогресивност. В центъра на града има много държавни и финансови институции.

Ню Хевън, САЩ

Снимка: pochivka.blitz.bg

Едно от най-старите селища в САЩ – Ню Хевън, е и едно от най-красивите. Основано през 1638 г. от английски пуритани, неговите първоначални 8 улици са разположени четири по четири в решетъчна схема.

Градът е построен около централния квартал Ню Хевън Грийн и е дом на световноизвестния университет „Йейл“.

Бело Хоризонте, Бразилия

Снимка: pochivka.blitz.bg

Бело Хоризонте или „красив хоризонт“ се намира в Югоизточна Бразилия и е четвъртият най-голям град в страната. Планиран и построен в края на 20-и век, за да замени Оуро Прето като регионална столица, днес той представлява интересна смесица от съвременна и класическа архитектура.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

„Чудовището“ – сграда с 18 етажа и 10 хиляди жители, която оправдава името си

Подводният град в Куба – това ли е изгубената Атлантида? (снимки)

Раят на земята съществува – град без пари, политици и религии

Нан Мадол – мистериозният град, построен преди 14 000 години и унищожен драматично

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.