Гранитен бюст на Рамзес Втори беше открит в Египет

„Рядък“ бюст на статуя на
фараона Рамзес Втори беше открит в близост до Гиза, южно от Кайро, съобщиха Франс прес и ДПА, позовавайки на Върховния египетски съвет по антиките.

Статуята представлява първият намерен бюст от розов гранит на Рамзес Втори, включващ символа „ка“, се посочва в изявлението на ведомството, окачествило находката като „рядка“.

В Древния Египет „ка“ е символ на единство от енергии, съживяващи хора и богове.

Бюстът с височина 105 сантиметра и широчина 55 сантиметра е открит при разкопки на частен терен в селището Мит Рахина в мухафаза (провинция) Гиза.

Директорът на Върховния египетски съвет по антиките Мустафа Вазири окачествява находката като едно от най-редките археологически открития. „Това е първата статуя за „ка“, изработена от гранит. Единствената друга подобна находка е от дърво“, обяснява Вазири.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Египетският лабиринт

Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация

В Египет археолози откриха път към… света на мъртвите

Сексът в Древен Египет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.