Гробница с малка градина отпреди 4000 г. откриха в Египет

4

Гробница на близо 4000 хиляди години беше открито в Луксор, Египет, на западния бряг на река Нил. Това е мястото на древния град Тебес. Откритието може да хвърли светлина не само върху погребалните церемонии от това време, но и на погребалните градинки изграждани от хората преди 40 века около гробниците.

Откриватели на погребалното място са испански археолози, работещи в района на некропола Драа Абул Нага. Те откриват гробници датирани от времето на 18-та династия (между 1500 – 1450 г. пр. Хр.) и малка погребална градинка, първата открита в района на Тебес.

5

Градинката е разположена при входа на гробница и има размер три на два метра. Тя е разделена на малки правоъгълници, в които са били засадени различни растения. В средата е имало малко дърво и храст. Най-впечатляващото откритие са били корените на малкото дърво на възраст 4000 години, което е помогнало да се определи възрастта на цялата градинка. Там е открита и малка купа, в която е имало фурми и други плодове, които най-вероятно са оставени при погребението.

Досега такива погребални градинки археолозите откриваха на рисунки върху стените на гробници. Сега за първи път се открива една от самите градинки, които показват погребалните ритуали в древен Египет.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.