Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация за медици и социални работници

pixabay.com

В страната избухнаха сблъсъци, полицията използва сълзотворен газ

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация срещу COVID-19 за медици и социални работници. Парламентът гласува да даде на здравния министър правомощието да разшири задължителната ваксинация и в други професионални сектори в допълнение към здравния персонал.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение – от 20 000 до 200 000 евро.

Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск до завършване на ваксинацията им.

Съгласно изменението ваксинацията е задължителна за персонала, работещ във всички сфери, свързани със здравето – медицински, парамедицински, сестрински, административен и помощен – в частни, публични и общински заведения за грижи за възрастни хора и хора с увреждания.

По същия начин всички служители в частни, публични и общински здравни институции трябва да бъдат ваксинирани, съобщи БГНЕС.

С гласуваното от парламента в Атина се предвижда всички работещи в държавния и частния сектор, които са със завършен ваксинационен цикъл или са преболедували през изминалите 6 месеца, да представят документ за това на работодателите си.

Вчера в страната избухнаха сблъсъци между противниците на задължителната ваксинация срещу COVID-19 и полицията. Стотици хора се събраха на площад Синтагма в центъра на Атина в знак на протест срещу правителствената задължителна програма за ваксинация.

Полицията се намеси с използване на сълзотворен газ и звукови бомби, след като демонстранти, носещи гръцки знамена, големи кръстове и икони започнаха да ги замерят с камъни и бутилки с вода.

Възникна краткосрочен сблъсък  между лява група, която реагира на група демонстранти срещу ваксината, събрани пред Атинския университет. Един човек беше ранен при инцидента. Полицията задържа 5 души.

Протестиращите срещу ваксината проведоха протест и в Солун, вторият по големина град в страната. Демонстрантите се събраха пред Бялата кула в пристанището в Солун и се насочиха към центъра на града, носейки гръцки знамена и плакати с надпис „Не на задължителната ваксинация“.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Д-р Bossche: Ще има разрушителни последствия от масова ваксинация по време на пандемия

СЗО е против ваксинационните паспорти

Парадокс в Израел: Все повече новозаразени на фона на масовата ваксинация

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.