Дешифрираха древен папирус, оказа се заклинание за любов

3

Две същества подобни на птици, свързани с нещо, което прилича на пенис – това е изображението на древния папирус, който беше дешифриран от учените. Археолозите смятат, че са разкрили магическо заклинание за любов.

„Най-забележителната черта на папируса е неговият образ“, пише Корши Досо, преподавател в Университета в Страсбург във Франция, който наскоро публикува папируса в Journal of Coptic Studies.

Досо смята, че той датира от преди около 1300 години, време, когато християнството е широко практикувано в Египет.

В образа създанието с крила отляво, изглежда слага клюна си в отворения клюн на своя партньор отдясно – което изглежда че има нещо като шнола на главата си. Разтворените ръце на човек са заобиколили създанията.

И двете същества са свързани чрез това, което Досу казва, че може да бъде вериги, връзки или пък пенис.
Съществото отдясно има две уши (или рога), и двете създания имат нещо, което изглежда като пера или люспи на предната част на телата им. Малките разлики между двете същества могат да бъдат опит за показване на сексуална диференциация, казва Досо, като отбелязва, че създанието отдясно може да е женско, а от ляво – мъжко.

Магическо заклинание, написано на Коптски, египетски език, който използва гръцката азбука, заобикаля образа. Само части от текста са оцелели през годините, като част от дешифрираното гласи: „Аз ви призовавам … кой е Христос, бог на Израел …“

Следващата част от заклинанието включва думите „ще се разпадне“ и споменава “ всяко дете на Адам … „, което според Библията е първият човек на Земята и е живял с жена на име Ева в Едемската градина, преди да бъдат изгонени от Бога. Фрагментираният текст споменава и Ахитофел – човек, който предал цар Давид, според еврейската Библия.

Папирусът изглежда е бил част от по-голям текст, вероятно наръчник, който е бил използван от магьосник, смята Досо.

Клиентите на хипотетичния магьосник трябва да са били впечатлени от образа на папируса.
„От гледна точка на наблюдателя бихме могли да кажем, че изображението вероятно е подобрявало и подсилвало влиянието на магията – клиентът може да намери в странните чертежи впечатляващо допълнение към цялостната атмосфера и усещане, създадено от ритуала“, казва Досо.

Фрагментираният текст прави трудно да се определи за какво точно се е използвала магията, но Досо вярва, че може би е свързана с любовно заклинание, вероятно в случаите, когато има сложна ситуация, като любовен триъгълник или когато мъж е влюбен в жена, за която не можеше да се ожени.

„Християнските литературни текстове от Египет, които споменават любовните магии, често говорят, че проблемът не е, че жената не обича мъжа, а че той няма достъп до нея, защото е младо неженено момиче, защитено и изолирано от нейното семейство или пък вече е омъжена за някой друг жена“, казва Досо пред изданието Live Science.

Папирусът е в университета „Макуари“ в Сидни, Австралия, но как е стигнал до там е мистерия. Университетът няма записи, показващи кой е продал или дарил папируса, или кога се е случило придобиването, разказва Досо.

В университета има колекция от около 900 папируси, голяма част от които са закупени или дарени на университета между 1972 и 1985 г .; едва през 2007 г. университетът престава да купува папируси и да ги приема като дарения. Много от тези 900 папируса са закупени от Антон и Майкъл Факелман, които са дилъри на антики и са били активни в Австрия през 70-те и 80-те години. Сред тези папируси е „Наръчник за Ритуална сила“ (както го наричат съвременните изследователи), което е дълъг магически текст, датиращ от преди около 1300 години.

Историята на придобиване на колекцията папируси от университета в Сидни, представлява проблем за учените. През 1972 г. ЮНЕСКО забранява с междунароен договор продажбата на антики, които са били отнети от тяхната страна на произход след 1972 г. Не е сигурно кога този и другите папируси в колекцията са били донесени от Египет.

Morkadis

С продължаващото плячкосване, което опустоши египетските археологически обекти, много учени не се чувстват комфортно да работят с материал, който може да е излязъл от Египет след 1972 г. Част от причините е, че някои учени смятат, че публикуването на такъв материал може да допринесе за плячкосването на археологическото наследство на Египет. Съществува и въпросът за собствеността, тъй като ако един артефакт е изнесен от Египет след 1972 г., тогава законният собственик в действителност е правителството на Египет.

Много от папирусите на университета не са публикувани. Независимо от липсата на информация за това кога е открит този папирус или как е придобит, комисията реши да публикува проучването, като изрично отбелязва несигурния му произход.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Защо елитарни организации са унищожили древните знания от „прокълнатите книги”?

В древен папирус споменава за Тайната вечеря

Изгубен папирус разказва за среща с извънземни

Магията в Древен Египет

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.