Дишането на вулкана Етна в 3D

2

Вулканът Етна „диша“ на 3D анимация. Компютърният модел показва как измененията в магмената камера на вулкана деформират почвата наоколо.

Етна е активен вулкан на италианския остров Сицилия. Последното му изригване е било на 31 март 2016 година. За вулканичната активност на Етна говорят ръкописи с хилядолетна давност. Гръцкият историк Диодор Сицилийски е писал за изригвания на Етна в своята Историческа библиотека.

Макар че голяма част от последните изригвания на Етна са били умерени, вулканът сериозно е заплашвал хората и техните домове в миналото. Голямо изригване е опустошило няколко селища през 1669 година, а през 1928 година вулканът е изхвърлил потоци лава, които са пресекли Маскали, като почти изцяло го унищожили. Сред последните изригвания на вулкана са буйно нощно „светлинно шоу“, заснето на видео през 2015 година.

Поради своята известност и близост до населени места вулканът Етна се намира под постоянно наблюдение. Анимацията на НАСА, първоначално публикувана през 2012 година, но станала популярна едва миналата седмица, използва данни от спътниковия мониторинг на вулкана.

За създаването на модела изследователите са прибегнали до радиолокационна интерферометрия, която отчита измененията в радиовълните, отразяващи се от земята.

На анимацията склоновете на Етна се увеличават и намаляват, според това как неговата магмена камера се раздува и свива от 1992 до 2011 година. Камерата на вулкана е почти 5 км под морското равнище.

Вдясно долу на видеото е изобразена скала, която показва силните изригвания с червен цвят, умерените – с жълт, и периодите на затишие – с бял цвят. На нея са отбелязани вулканичните събития, като се започне от последното голям изригване на Етна през 1992 година.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

ЗАСНЕХА НЛО НАД ВУЛКАН В МЕКСИКО (ВИДЕО)
ВУЛКАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ
УЧЕНИ: СВЕТЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН ОТ ВУЛКАНИЧНО ИЗРИГВАНЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.