Днес е денят на Свети Патрик

патрик

Днес – 17 март по света се отбелязва денят на Св. Патрик – патрон на Ирландия.

Празнуват всички ирландци, където и по света да се намират, защото се смята за празник на ирландската душа.

И в Америка, и в Европа денят е много тачен и весел. Тържествата по този повод продължават една седмица – с  концерти, ирландска музика, танци и празнични шествия.

За ранния живот на св. Патрик се знае малко, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия, в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 години, е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно.

В своята изповед той споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор, св. Патрик е използвал трилистна детелина, за да обясни Светата троица.

Първоначално цветът, който се е асоциирал със светеца, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век.

Тъй като св. Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци, носенето на детелини се е превърнало във ключов момент от празненствата.

Денят на Свети Патрик се отбелязва като държавен празник не само в Ирландия, но и в Монсерат, канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Патрик се счита също за покровител и на Нигерия, където имало основно ирландски мисионери. Цяла Америка също празнува заради ирландските си корени.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Малахайд – един от най-призрачните замъци в Ирландия

Една история за ревност, безумство и ирландски руини

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.