Днес е най-късият ден в годината

Днес, 21 декември, е денят на зимното слънцестоене, което бележи най-краткия ден в годината.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера.

На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното – лятно. От днес денят започва бавно да расте.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам и върху климата. Когато слънцето пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

инфо:  novini.bg

Вижте още:

Изумителните неща, които се случват с тялото през зимата

Изберете си един от снежните човеци и вижте какво ви очаква до края на зимата!

Какви стайни температури поддържат в различните страни през зимата

Интересни факти за най-студеното място в света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.