Днес празнуваме Лазаровден

Снимка: gotvetesmen.com

Денят преди светлия християнски празник Цветница се нарича Лазаровден – на името на Свети Лазар. Библията разказва как Лазар умрял и бил погребан, но Исус Христос го съживил, като казал: Лазаре, стани! . Днес имен ден празнуват всички хора, които носят името Лазар, Лазарка, Лазарин.

На Лазаровден се събират момичета, които се наричат лазарки, с венци от здравец на главата. Те обикалят къщите, а стопаните ги даряват с различни дребни подаръци.

Лазарките пеят песни, с които да извикат щастието и добрата реколта. Преди много години точно на Лазаровден младите мъже са предлагали на момичето, което обичат, да се омъжи за тях.

На Лазаровден е задължително да се откъснат върбови клонки, за да се украси с тях дома на следващия ден – Цветница. Лазарките са момичета, които още не са се превърнали в жени.

Абсолютно било забранено да се пеят песните за Лазаровден след празника, защото това можело да се отрази зле на лазарките и те да погрознеят, така че никой момък да не ги иска.

Смятало се е също така, че песните, които се пеят на Лазаровден, освен че са гаранция за здраве, щастие и берекет, предпазвали от природни бедствия като градушка, които биха могли да се отразят зле на реколтата.

В някои райони на България едно от момичетата, които лазаруват, се обличало като момче – това било най-високото момиче. Друго пък се обличало като булка, за да подсетят момците, които още не са готови за сватба, да си намерят жена.

След като обиколят къщите, лазарките се събират, за да танцуват хоро. Най-високото момиче, облечено като момче, повеждало хорото. За нея се хваща момичето, облечено като булка.

Булка може да е само момиче, на което и двамата родители са живи. На Лазаровден се почитат мъртвите, като се раздават кравайчета, равни на броя на починалите в дома. В нощта срещу Цветница се палят огньове на гробовете на починалите близки.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Истинските имена на месеците на български език

Най-интересните малцинства на Балканите

10 позабравени български традиции и обичаи

Забавни български поверия, които никой чужденец няма да разбере

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.