Добре дошли във Великата празнина – най-страшното място във Вселената

Когато погледнете небето през нощта, може да ви се струва, че звездите са безкрайно разпръснати из пространството в равномерен модел. Но се знае, че това не е така. Звездите са събрани в галактики, а галактиките се групират заедно, за да образуват гравитационно свързани купове. Като цяло ситуацията е такава, че съседните галактики са разположени сравнително близо една до друга.

Но има един особен случай – Празнината на Воловар, известна също като Великата празнина или Великото Нищо. Това е невероятна по размери област от празно пространство, каквато не е наблюдавана на друго място в известната ни Вселена.

Този регион е открит през 1981 г. от астронома Робърт Киршнер от Харвард-Смитсъновия център по астрофизика в Кеймбридж, Масачузетс, и негови колеги. Празнината във Воловар, е огромна сферична област от пространството, съдържаща много малко галактики. Намира се на около 700 милиона светлинни години от Земята, в близост до съзвездието Воловар (откъдето идва нейното име). Астрономите първоначално съобщават за удивителното си откритие в статията „Милион кубически мегапарсека празнота във Воловар“ (A million cubic megaparsec void in Bootes).

Доста „празна празнина“

Тази суперпразнина е с диаметър 330 милиона светлинни години, което от своя страна се равнява на 0,27% от диаметъра на наблюдаваната Вселена (93 милиарда светлинни години в диаметър). Обемът на този регион е приблизително 236 хиляди кубически мегапарсека. С други думи, това е най-голямата известна празнота във Вселената.

Карта на Празнината на Воловар. El C / CC BY-SA 2.5

Скоро след откриването на Празнината на Воловар астрономите започнали да забелязват колко уникален е този район. Първоначално те открили само осем галактики в него, но по-нататъшни наблюдения разкрили 60 галактики в огромно пространство с диаметър четвърт милиард светлинни години. Според астронома Грег Олдъринг, ако Млечният път беше в центъра на Празнината на Воловар, щяхме да научим за съществуването на други галактики едва през 60-те години на ХХ век.

За сравнение нашият собствен Млечен път има около две дузини съседки в регион от пространството с диаметър само три милиона светлинни години.

Като сапунени мехури

Компютърните модели предполагат, че по-малки празнини – които са много по-често срещани – са се образували след приближаването на галактиките в резултат на гравитационно взаимодействие. Поради това съседните региони са опустели и тъй като този процес се засилва, регионите стават по-големи.

Това обаче не обяснява съществуването на Празнината на Воловар. Не е минало достатъчно време от раждането на Вселената, за да могат гравитационните сили да „изчистят“ пространство от такъв мащаб.

Опитите да се намери обяснение довели до разработването на теория, която предполага, че големите празнини се образуват в резултат на сливането на по-малки. Олдъринг веднъж забелязал, че галактиките, намиращи се в празнината, се подреждат в подобна на тръба структура. Освен това той предположил, че Празнината на Воловар се е образувала след сливането на по-малки празнини – подобно сапунените мехурчета, които се сливат в един голям мехур.

Страшно и празно място

Morkadis

Взирайте се в нощното небе и няма как да не останете изумени от мащаба на Вселената. Потърсете Сириус, най-ярката звезда в небето. Тя е „само“ на 8,6 светлинни години от нас. (Светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година във вакуум. Тъй като определението за „година“ варира, по препоръка на Международния астрономически съюз за „година“ се ползва Юлианският календар, в който тя се равнява на 365 дни и 6 часа (или 31 557 600 s), и така: 1 светлинна година = 9 460 730 472 580,8 km.) Полярната звезда се намира на 431 светлинни години от нас, а съседката ни Андромеда е на 2,6 милиона светлинни години от Земята. Това са разстояния, които стряскат ума, но става дума само за пейзажа в нашия космически двор.

Карта на галактическите празнини. Azcolvin429 / CC BY-SA 3.0

Дали тази великолепна гледка е типична, вид спектакъл, който бихте видели от всяка точка на Вселената? Въобще не. От центъра на Празнината на Воловар например Вселената изглежда съвсем различно и много по-тъмно място.

Какво прави тази шир на нищото толкова интересна? Самото съществуване на Празнината на Воловар е мистерия, която хвърля предизвикателство на историята за миналото на Вселената. Смята се, че моделът на галактиките и празнините възниква от малки квантови флуктуации в тъканта на пространство-времето почти в началото на времето, които са били разтегнати до галактически пропорции с разширяването на Вселената.

Тези флуктуации съответстват на вариациите в плътността на материята в пространството и довели до образуването галактични купове, както и на празнини между тях. И все пак, като се има предвид възрастта на Вселената и нейната скорост на разширяване, е имало достатъчно време, за да се образуват галактики и празнини в мащаб от десетки милиони светлинни години – не стотици. Празнината на Воловар е твърде голяма, за да се побере в тази картина.

И така, как се е появила тази така наречена суперпразнота? Една от теориите гласи, че тя се е образувала, когато две или повече обикновени празнини са се слели. Както стана ясно, Празнината на Воловар не е съвсем празна: оказва се, че съдържа галактики, подредени в тръбна структура. Това може да са останките от общия ръб на две по-малки празнини, преди да се слеят.

Друга възможност е нашата съществуваща теория за Големия взрив да бъде модифицирана, за да се приспособи към съществуването на Воловар.

А сега помислете за разстоянието между нас и нашата най-близка галактическа съседка Андромеда. При около 2,6 милиона светлинни години това ще покрие само около 1% от Празнината на Воловар. Ако трябва да използваме груба оценка от около 1 галактика на всеки 10 милиона светлинни години (4 пъти по-далеч от Андромеда), трябва да има приблизително 2000 галактики в Празнотата на Воловар. Но не е много утешително да пътуваш стотици милиони години, без да срещнеш нищо по пътя си. Макар и мислено.

източник: actualno.com

Вижте още:

Засякоха нов радиосигнал от дълбокия Космос, биещ като сърце

Шефът на НАСА: Китай може да кацне на Луната и да я обяви за своя територия

Какво ще се случи със Земята, ако я приближи черна дупка?

Вече произвеждат кислород на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.