Доц. Атанас Мангъров: COVID-19 е в стадий на затихване

pixabay.com

Явно това, за което говорехме, не достигна до съзнанието на хората. Исках да обясня, че мерките, които се предприемат срещу пандемията са неадекватни. Целта ми не е била да бъда политик, аз съм лекар. Но когато виждам, че нещата не се развиват, както трябва, не можех да стоя и да гледам. Това заяви началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров пред БТВ.

„Миналата година са починали 125 хиляди, което е с 16 хиляди повече, отколкото предишната – 2019 г. От тези 16 хиляди около 7 хиляди са с COVID, останалите 9 хиляди са починали от неразборията, която се случи”, отчете инфекционистът.

„Става дума за един медицински проблем, който се управляваше по неадекватен начин. Най-доброто, което се случи е, че мерките тук не бяха толкова строги, както в други държави. Все пак министър-председателят чу какво му се говори и се опита да го направи. В медицинската част, обаче стояха хора, които не бяха в час“, смята той.

Върнал съм се към старите си задължения, разкри той.

„Страхувам се, че хората, които сега влязоха в парламента, може да върнат старите мерки, а тогава нещата ще са пагубни за нас“, предупреди инфекционистът.

„Намираме се в период, в който нещата отминаха своя връх и сме в стадий на затихване. Това не изключва обаче да преживеем още една-две по-малки вълни до края на пандемията. Това е епидемия и начело на щаба трябваше да са епидемиолози“, подчерта доц. Мангъров.

По думите му най-доброто, което се е направило в нашата страна е било разхлабването на мерките срещу COVID-19.

„В болниците има много хоспитализирани, защото лекарите не можели да се изяснят. Тежките случаи са 1/4 от всички в болници. Имаме работа с нов вирус и той ще продължи да се върти, докато не премине през една критична маса от населението, независимо от мерките, прогнозира той. Ние винаги сме били в челните редици по смъртност, защото не живеем здравословно, не спортуваме и не се храним правилно“, смята доц. Мангъров.

източник: novini.bg

Вижте още:

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Доц. Гломб: Силата на коронавируса отслабва

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.