До минус 190° пада температурата на Луната нощем

Температурата на Луната нощем пада до минус 190° по Целзий. Рекордният студ, надминал очакванията, е регистриран от китайския космически апарат „Чанъе-4“, който на 3 януари кацна на обратната страна на естествения спътник на Земята, предаде ТАСС, позовавайки се на Китайската корпорация за аерокосмически науки и технологии.

„Данните, изпратени на Земята от лунната сонда, показват, че през януари нощната температура на повърхността на обратната страна на Луната спада до минус минус 190° по Целзий“, посочват от тям, пише „Монитор“.

Изпълнителният директор на проекта „Чанъе-4“ Чжан Хе пък обясни: „Според изпратените от космическия апарат данни, температурата на повърхностния слой на грунта на обратната страна на Луната е по-ниска в сравнение с данните, събрани от американската мисия „Аполо“. Вероятно това е свързано с различния състав на грунта на отделните страни на Луната.“

„Чанъе-4“ бе изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември м.г. Основната задача на апарата, включващ спускаем модул и луноход, е да се изследва обратната страна на Луната.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Имали ли са нацистите база на Луната и още…

Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Първи снимки от обратната страна на Луната

През 2050 година ще се родят първите деца на Луната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.