Древните загадки на подводния свят

Световният океан е пълен със загадки, което ражда фантазии и теории, хвърлящи предизвикателство на знанията ни за човешката история. Той покрива около 70,8% от нашата планета и само 5% от цялото водно пространство са изучени.

Това означава, че под водната обвивка на Земята се крият множество тайни, които тепърва очакват да бъдат разкрити.

Идеални кръгове

Американският океанограф Т. Ф. Гаскъл е предсказал наличието на симетрични и правилни форми на океанското дъно още през 40-те години на ХХ век. Съвременни безпилотни апарати, като например Seaglider, потвърждават предположенията на учения. Дъното на Световния океан е покрито с подводни планини, угаснали вулкани, пукнатини и обекти с неясен произход.

2

Необичайните форми на подводните планини нерядко са давали повод на учените да се съмняват в естествения произход на гайотите*. И до днес например не е установено откъде са се взели огромните кръгове, открити на морското дъно в Белиз в Централна Америка и край бреговете на Флорида. Според една от версиите те може да са руини на церемониални сгради от мащабни гробища, издигнати около 8000 г. пр.н.е.

Камбейската загадка

През 2001 година в Камбейския залив (Индия) водолази открили следи от древен град. Изследванията сочат, че възрастта на артефактите е повече от 9000 години.

Руините свидетелстват за високоразвита цивилизация, притежавала дренажна система, зърнохранилище и водни резервоари. Самите домове също не били строени хаотично, а са следвали съответен план.

3

Произходът на този древен подводен град и до днес не е разгадан, той дори се смята за подводна аномалия. Океанолозите от средата на ХХ век са смятали, че на това място може да се е намирала така наречената древна Австронезида. Камбейският подводен град се е намирал на нейната граница, затова се е съхранил.

Зоогеографът И. Пузанов дори е описал хронологията на потъването на тази територия. „Някои особености на животинското царство на Ява се обясняват с това, че тя първа се е отделила от Малайската суша, като първоначално се е прекъснала нейната връзка с Борнео, след това със Суматра. Борнео е получил някои форми на своята фауна от Филипините, но отделяйки се от Ява, не е успял да получи от Индия нито тигър, нито леопард“ – пояснява Пузанов и добавя, че „по непрекъснат мост от сушата до Ява може да е проникнал прочутият прародител на човека – Питекантропът“.

Виновник за тази катастрофа е станал гигантски вулкан от рода на Кракатау.

Древният град Хераклион, Египет

Руините на древния град Хераклион са открити от френския археолог Франк Годио през 2000 година, на 6,5 км от бреговете на Египет и на дълбочина 50 метра.

Morkadis

4

5

Съществува легенда, че навремето в града са пребивавали троянската хубавица Елена и гръцкият герой Херакъл, в чест на който градът е получил своето име. И до днес учените провеждат изследвания на мястото и издигат на повърхността безценни археологически находки.

Подводните пирамиди Йонагуни, Япония

Подводните пирамиди Йонагуни се явяват най-загадъчното място на територията на Япония. Те са открити през 1987 година от гмуркачи край едноименния остров в Японския ерхипелаг.

Върху пирамидите има множество тераси и платформи с различна големина, повърхността е изпъстрена от канавки и траншеи. Една от стените на монумента пада вертикално надолу, потапяйки се на дълбочина 27 метра. По оценките на специалистите съоръжението е на повече от 10 000 години.

6

7

Както се очаква, още с откриването си Йонагуни е предмет на култов спор между археолози и учени.

Едни твърдят, че монументът е построен от човека. Според японския учен Терауки Иши титаничното подводно съоръжение датира от 10-ото хилядолетие пр.Хр. (като аналог се посочват скалните тераси на Саксайуаман). Други учени категорично отхвърлят намесата на човешка ръка и настояват за естествената природа на монумента, като твърдят, че „ние виждаме това, което ни се иска да видим“.

Критиците отбелязват още една версия: монументът се отнася към така нареченото тераформиране, тоест първоначалната естествена „основа“ по-късно е била изменена и доработена от човешки ръце.

Подводна река на дъното на Черно море

Невероятна подводна река на дъното на Черно море е открита от британски учени. Ако тази река се намираше на сушата, то тя би била 6-ата по големина в света.

8

9

Нейната ширина е около 1 километър, а дълбочината ѝ на някои места достига 35 метра. Срещат се дори водопади, течения и водовъртежи.

10

Учените са установили, че подводната река се е образувала в резултат на провикването на по-солена вода от Мраморно в Черно море преди няколко столетия.

Подводният град Шичен, Китай

Някога в провинция Джъдзян е съществувал тайнствен град, наречен Шичен. Неговата тайнственост се състояла в това, че веднъж той просто изчезнал. Както станало ясно по-късно, долината, в която се намирал градът, била превърната в изкуствен водоем за строителството на нова хидроелектростанция.

2

3

Наложило се властите да преселят 290 000 души. На територията на града бил построен язовир, в резултат на което Шичен е озовал на дъното.

Трудно е да се повярва, но след повече от половин век дървените греди и стълби на града се намират в добро състояние, сякаш времето там тече различно.

„Черните пушачи“ на дъното на океана

Често срещаните подводни образувания от подобен род представляват съединение на морска вода с магма. Това са хидротермални източници и температурата им достига 370 °C. Наричат ги също „черни пушачи“ Образуват се, когато подземната морска вода се нагрява и се повдига през отвори в дъното от лава. Водата разтваря и пренася частици меден сулфид, желязо и цинк, които се утаяват във вид на черни тръбовидни структури.

4

Тези източници са открити през 1977 година и са същите като горещите източници в калдерите, такива като например Йелоустоун. През 2008 година  са открити и в Северния полярен кръг между Норвегия и Гренландия. На това място се образували 5 „черни пушачи“, един от които е с височината на почти 4-етажна сграда, което го прави най-големия хидротермален източник.

Кубинският подводен град

Всички подводни загадки може да изглеждат не толкова сензационни в сравнение с комплекса подводни съоръжения, открит край бреговете на Куба през 2001 година.

5

6

За океанолози, археолози и историци находката била наистина шокираща, тъй като се намирала на дълбочина 650 метра. Изследванията сочат, че са били необходими минимум 50 000 години, за да се спусне повърхността на земята на такава дълбочина.

На геоложки снимки ясно се виждат правилните форми на постройки, еднозначно сочещи неприроден произход. В същото време е още рано да се твърди, че те са построени от човешка ръка. Научни обяснения на тази Атлантида в Бермудския триъгълник за съжаление още няма.

И един интересен факт: Фондът за изследвания на антики и мормонско образование (Foundation for Ancient Research and Mormon Studies) е обявил откритието за еретично и не препоръчва бъдещи изследвания. Във фонда са на мнение, че „градът“ има естествен произход.

Байкалските пръстени

Байкалският феномен – пръстени с диаметър 5–7 километра, са открити за първи път върху леда на езерото през пролетта на 1999 година.

Специалистите от Росгеолфонд направили предположение, че тези пръстени са се появявали и по-рано, но не са били фиксирани поради леда и своите габарити. „Тъмните пръстени върху езерото Байкал се характеризират с аномално големи размери“, констатирали в Росгеолфонд.

7

Започналият космически мониторинг установил, че кръговете се появяват нерегулярно и имат тенденция да се местят.

Засега учените обясняват тази аномалия с отделянето на дънен метан, но еднозначно мнение за природата на тайнствените пръстени няма.

„Титаник“ – потъналият гигант

8

Историята за гибелта на „Титаник“ не може да остави никого равнодушен. И до днес около него витаят множество различни теории и неразкрити тайни. Както знаем, „Титаник“ е потънал след сблъсък с айсберг през 1912 година.

При потъването корабът се е разцепил на две части, които сега лежат на около 600 метра една от друга.

И така, в днешно време дълбоководни апарати и техника за 3D-сканиране на дъното са позволили да се открият множество тайни на океана. Но както и преди, ние знаем за подводния свят не повече, отколкото за Космоса.

*Гайоти: Плосковърхи подводни вулканични планини (на групи или поединично). Над гайотите водата е с дълбочина от 200 до 2500 м. Разпространени са главно в северната част на Тихия океан.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

„Титаник“ е потопен от подводница?

Конспирацията – Ротшилд срещу „Титаник“

Мамути, злато и безброй мистерии лежат на дъното на Бургаския залив

Персийският залив крие изгубена цивилизация?

9 открития, които все още нямат пълно обяснение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.