Древни символи разкриват опустошителен удар с комета преди 13 000 години

5

Екип от археолози са успели да дешифрират символи върху храм в Турция, които според тях показват опустошителен сблъсък между Земята и комета, случил се преди близо 13 000 години.

Компютърни симулации, направени за този исторически период, показват, че планетата ни е била ударена през Ледниковата епоха, а сблъсъкът изцяло в променил облика на Земята.

Ледниковият период е бил ключов за развитието на човечеството. В отговор на по-студения климат се появява селското стопанство, а първите неолитни цивилизации го развиват. Ледниковият период се свързва и с изчезването на вълнестия мамут.

Краят на този период все още се изследва от учените, а ударът с кометата може да даде начало на нови хипотези.

Екип от учени от Университета в Единбург, Великобритания смятат, че каменните резби, открити върху храма Гьобекли Тере в Южна Турция ще дадат повече информация за Ледниковата епоха.

Разчитането на символите за момента показва, че храмът не само е служел за духовно средище, а в Древността вероятно е бил и обсерватория, през която се наблюдавало нощното небе.

Един от стълбовете му изглежда е послужил като паметник на това унищожително събитие – може би най-лошия ден в историята от края на ледената епоха, споделя изследователят Мартин Суетман пред британския Телеграф.

Смята се, че храмът Гьобекли тепе е построен през 9000 година преди Христа и е по-древен дори Стоунхендж, който се появява около 2000 година след това.

По стените на храма са изрисувана различни фигури на животни, но това, което най-силно привлича вниманието на учените, са роякът от комети /виж галерията/, които удрят Земята. На изображението има и човек без глава, което най-вероятно показва опустошението след сблъсъка.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.