Дъвка на шест века даде пълна ДНК информация за древно момиче

При разкопки в Силтхолм, Дания, археолози от музея Лоланд-Фалстер са открили малко парченце брезова смола. Според СNN, въпреки че подобни открития не са редки, именно в това парченце древна дъвка се е съхранил пълният геном на момиче, живяло преди 5700 години.

Науката отдавна е доказала че древните дъвки се получавали, като се нагрее кората на бреза. В дадения случай изследването разкрило генетичните следи и дори оралните микроби на човека. Това позволило на учените да изяснят, че става въпрос за момиче, живяло на територията на съвременна Дания.

Учените я кръстили Лола, в чест на острова Лоланд, където се провели разкопките. Тя е имала сини очи, смугла кожа и тъмни коси. Изследването показало, че Лола се е хранела с орехи и е имала алергия към млечни продукти.

Тоест момичето от древността е имало непоносимост към лактоза, което съответства на съвременната теория, че при човека винаги е било така и едва след опитомяването на някои животни постепенно сме придобили способността да преработваме млечни продукти.

Генният анализ свързал Лола с ловци от континенталната част на Европа. Освен това някои открити бактерии в древната дъвка показали, че момичето е имало заболяване на зъбите и това е една от причините да дъвче брезова смола, в нея се съдържа естествен антисептик, който помага за болката.

Разкопките на Силхолм са уникални. Според автора на изследването Тайс Йенсен почти всичко консервирано в калта, така че органическите останки са се съхранили изключително добре.

Находките показват, че хората интензивно са експлоатирали природните ресурси в този период, когато в Южна Скандинавия тепърва са се появили земеделието и домашните животни.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Мумиите от блатата

Проклятието на Ледения човек

25 години тялото на Йоци продължава да е неизчерпаема мина на сведения

Откриха две перфектно запазени тела в топящ се ледник в Швейцария

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.