Единбургските подземия – тук са се случвали наистина зловещи неща

Под арките на Южния мост в столицата на Шотландия Единбург се намира цял подземен град. Този град е включен в списъка на най-посещаваните места не само в Шотландия, но и в цяла Великобритания. Днес туристите се водят тук, разказват им се вледеняващи душата истории за събитията, които са се случили някога на това място, разиграват им се цели представления, които навяват на някои от посетителите  истински ужас. Но преди няколко века този град наистина е имал много по-страшен и неприятен външен вид, отколкото сега.

Единбургските изби (те често се наричат изби на Южния мост) са цял комплекс от отделни стаи и коридори. Тъй като самият Единбург постепенно се е увеличавал, същото се отнасяло и за неговия подземен град. Първоначално тези изби били строени край Южния мост, който се считал за началото на търговската улица, а съща така на складове, работилници и други стопански постройки. Общо има 120 от тях, но размерите им се различават значително: от 2 до 40 квадратни метра.

Само 7 години след откриването на Южния мост подземните помещения започнали да се заливат с вода. Разбира се, те вече не били подходящи за съхраняване на нещо ценно, така че занаятчиите бързо са напуснали своите работилници. И вместо тях се появили нови жители.

От този момент започва най-мистичната част от историята на единбургските изби, което ги прави световноизвестна забележителност. Тук започнали да се отварят многобройни таверни, барове и бордеи. Тук започнали да се събират най-различни хора, най-вече – престъпници и просяци. Сред влагата, вонята и тъмнината винаги се намирало някой, който да се бие, а някой да вика за помощ. Накратко, от 1795 г. този подземен град близо до Единбург се е превърнал в истински епицентър на престъпността.

Според местните легенди, в избите на Единбург, известните серийни убийци – ирландските имигранти Уилям Бърк и Уилям Хеър – са убивали жертвите си. За една година те са извършили 16 убийства, заедно със свои приятели и съучастници. Труповете на жертвите си продавали като материал за дисекция на местен хирург. По-късно и двамата престъпници били арестувани и съдени. Хирургът бил подложен на обществено осъждане, но не бил лишен от медицинско свидетелство. Но освен жертвите на серийни убийци, тук също така хора са умирали от глад, битки и болести.

След известно време местните жители започнали да си разказват истории за призраци, забелязани в подземията. Така постепенно хората предавали един на друг слухове за паранормалността на тъмниците в Единбург. Може би благодарение на такива слухове този шотландски подземен град сега е толкова известна забележителност. И въпреки че днес не е толкова страшно и зловещо, както през 18-ти век, туристите с голям интерес отиват на нощно турне тук.

С полушепот гидът разказва ужасяващи подробности за историята на местните изби. Също така показва истинско представление с внезапно изгасваща свещ и други „мистични“ феномени. Освен това в мазетата на Единбург можете, ако е необходимо, да се договорите и да наемете стая за провеждане на каквито желаете събития. Изненадващо има дори и такива, които искат да отпразнуват сватбата си тук.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Два наистина зловещи замъка и мистериите около тях

Милан Миланов: Тайните подземия на България крият невероятни съкровища!

Вижте: За първи път показаха тайни подземия на Мавзолея

Пазят в тайна подземен тунел от Родопите до Дунав

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.