Едно сладко откритие: шоколадът лекува кашлицата

шоколад 1

Кашлицата е неприятна, особено когато ви сполети във възможно най-лошия момент. Следващия път, когато попаднете в подобна ситуация, просто хапнете парченце черен шоколад, пише Bright Side.

Алин Морис, професор и ръководител на катедра по сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета на Хъл, Великобритания, стига до извода, че шоколадът наистина се справя по-добре при възпалено гърло и суха кашлица, отколкото някои популярни лекарства без рецепта.

Последните проучвания показват, че пациенти, които приемат лекарства с екстракт от какао, се възстановяват много по-бързо (в рамките на два дни), в сравнение с тези, които взимат обикновен сироп за кашлица. Друго проучване, проведено в лондонския Импириъл Колидж, открива, че какаото съдържа алкалоид, чийто противокашличен ефект е по-силен от този на кодеина, използван в множество лекарства против кашлица.

Това има логично обяснение: текстурата на шоколада е по-лепкава, отколкото стандартните сиропи за кашлица, поради което прилепва по-добре към тъканите на гърлото и въздейства върху неврните окончания, които могат да прекратят непрестанното кашляне.

В това отношение са необходими допълнителни изследвания, но нищо не пречи да изпробваме тази вкусна теория върху себе си.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

КАКАОТО ПОДОБРЯВА ПАМЕТТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.