Експерт за аварията в АЕЦ „Козлодуй“: Няма опасност за хората, но инцидентът не е толкова невинен

Няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ „Козлодуй“. Подобни инциденти е имало през 2012-13, 2015 и 2107 година. Това каза проф. д-р Георги Касчиев, специалист по ядрени реактори и енергиен експерт.

По думите му фактът, че не е имало допълнителни откази говори, че оборудването се поддържа в добър режим и че специалистите са се ориентирали къде е проблемът. Проф. Касчиев уточни още, че при подобни инциденти може да се проявяват някои скрити откази.

Той обърна внимание, че все пак инцидентът не е толкова невинен, заради температурния шок, който се получава: „В таблетките с ядреното гориво температурата е 1200 градуса и заради температурната промяна може да възникнат пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните продукти, но в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя“, обясни експертът и допълни, че подобен тип инциденти са с ограничен брой за целия живот на реактора.

Той беше категоричен, че властите не са реагирали правилно, като не са публикували официална информация на сайтовете на отговорните институции. „Властите отдавна би трябвало да разберат, че старанието да се крие информация води до точно обратните резултати“, каза още проф. Касчиев в интервю за bTV.

„Трябва да се направи много стриктен анализ какви са били причините и да не се допуска повече“, категоричен беше той.

Заместник-директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов обясни, че блокът вече работи с 87% от мощността си и продължава натоварването, съгласно програмата. Николов уточни, че спирането на това място се случва за първи път и са възможни различни причини за случилото се.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Забравената история на Българския Припят

Можеше ли аварията в „Чернобил“ да се случи и у нас? Науката отговаря

Колко радиация е смъртоносна

СССР е прикрил много по-голямо ядрено бедствие от това в Чернобил (видео)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.