Елена Блаватска: Тъканта на човешката съдба се изтъкава от самия човек

блаватска

Днес се навършват 126 години от напускането на Земята от Елена Блаватска, съосновател на Теософското общество, писател и мистик, пише Портал12. По повод годишнината ви представяме няколко мисли от нея:

„В живота няма скокове и случайности – всичко си има своята причина. Всяка наша мисъл, всяко наше чувство и постъпка изхождат из миналото и влияят върху бъдещето.

Докато това минало и бъдеще е скрито за нас, докато ние гледаме на живота като на загадка, неподозирайки, че сами сме се създали, дотогава явленията в нашия живот ще ни се показват като случайно излезли из бездната на незнайното и срещнали нас в света.

Тъканта на човешката съдба се изтъкава от самия човек с безчислени нишки, сплетени в неразбираема за нас сложност: една нишка изчезва от нашето съзнание, но тя не е изчезнала, а се е скрила надолу, друга се появява внезапно, но това е все тази, същата нишка, излязла от невидимата за нас страна на тъканта и отново се явява на видимата й повърхнина.

Гледайки само на част от тъканта, и от нейна страна, нашето съзнание не е в състояние да схване всичката сложност на нейното сплитане.“

Елена Блаватска добива популярност с теософската концепция, че Светът се управлява не само от физични закони.  Тя нарушава традиционното схващане за празнотата, като заявява, че празнота в Природата няма.

В книгата си „Тайната доктрина” Блаватска описва появата на нов тип хора – хората от Шестата раса. Според Блаватска тази раса ще се появи, след като катаклизми разрушат част от Европа и цялата арийски раса, а също така много от земите, свързани с границите на континента.
Новият тип хора, които ще се различават от сегашните по физически и умствени данни, ще е в пъти повече от съвременния тип хора, които ще доизживяват дните си на малки групи. Блаватска е била убедена, че първите представители на Шестата раса ще се появят в Америка, като продукт на смесването на гените на много нации.

Блаватска е предсказала също така, че предстои преминаването на Вселената през четири ери, по време на които ще изчезне учението на Буда такова, каквото го познаваме. Предстои нова златна епоха при преминаването на Вселената през новите ери.

инфо: portal12.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.