Ето какво се случва с тялото ни, когато мразим работата си

Всеки има лоши дни на работа, но има някои сигнали, които трябва да наблюдаваме, преди една лоша седмица в офиса да се превърне в безкраен лош период, създаващ стрес, който ни разрушава, разказва „Хъфингтън пост“.

Какво се случва с тялото ни, когато мразим работата си: този въпрос изследва проф. Джефри Пфефер от Станфордския университет, който специализира в областта на организационното поведение. В книгата си „Умирайки за заплата“ (Dying for a Paycheck) той посочва, че всяка година 8% от всички разходи за здраве на компаниите в САЩ са свързани с работната среда. Това води и до 120 000 смъртни случая годишно.

Тялото на човека може да знае преди самия него, че работата му е виновна за симптомите му на стрес. То изпраща в такива случаи важни сигнали, че нещата не са наред и трябва да предприемем промени. Ето какви:

Не можем да спим. Събуждаме се посред нощ, мислейки за списъка си с неща, които трябва да направим. Няколко нощи без почивка не е фатално, но ако това стане повтарящ се модел, е знак, че работният стрес е станал твърде токсичен.

Имаме главоболия. При стрес и напрежение мускулите се стягат, за да предпазят тялото от нараняване. Когато мозъкът подсъзнателно възприема работното място като опасно, той държи мускулите ни стегнати. Това води до мигренни болки. Фактът, че мразим работата си може да доведе и до мускулни болки. Стресът създава психологически симптоми и това се проявява като болки.

Болят ни мускулите. Честа ситуация е да пишем имейли в електронната поща с прегърбени рамене и стисната челюст.

Умственото ни здраве се влошава. Колкото повече се притесняваме, че шефът постоянно ни наблюдава, толкова по-голяма е възможността да развием депресия или да започнем да злоупотребяваме с храната, да ядем прекомерно.

Разболяваме се по-често. Настиваме. Множество научни наблюдения показват, че хроничният стрес може да подкопава имунната система, което да ни прави по-склонни да се разболяваме.

Изгубили сме интерес към сексуалния живот. Изморени сме през цялото време.

Токсичните работни места създават цикъл, който ни пресушава. Чувстваме се пренатоварени, защото работим прекалено дълго, но работим прекалено дълго и изпълняваме работата си по-бавно, защото се чувстваме пренатоварени, и т.н, и т.н.

Стомахът ни боли. Имаме проблеми с него. Пациенти споделят, че в продължение на 6 месеца всяка неделя следобед са имали болки в стомаха, които за изненада се оказват свързани с предстоящия понеделник и ходенето на работа – щом човекът се мести на друго работно място, болките изчезват.

Апетитът ни се променя. Той е пряко свързан с мозъка. Под стрес, отговорът на тялото е „бори се или изчезвай“, с изпускане на адреналин.

Какво да направим, за да се справим?

Проф. Пфефер посочва няколко метода, с които можем да си помогнем при такава ситуация. Ако изпитваме някой от дадените симптоми, трябва да си правим повече почивки по време на работния ден. Ако не даваме на нервната си система възможност да релаксира и да се рестартира, това може да доведе до дълготрайни щети.

Morkadis

Позитивното мислене също помага, но най-сигурният „лек“ винаги е просто да напуснем работа.

инфо: manager.bg

Вижте още:

5 подли начина, по които съвременният свят разрушава тялото

14 трика, с които да повлияете на тялото си

Как влияе кафето на тялото и мозъка ви само за 6 часа

Ето как всъщност изглежда тялото ти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.