Ето как изглежда цялата Вселена на едно-единствено изображение

 

вселена 1

Вселената е толкова обширна, че е почти невъзможно да си представим как би изглеждала, сбита на едно място. Музикантът Пабло Карлос Будаси обаче успява да направи точно това, комбинирайки логаритмични карти от Пристънския университет, както и снимки на NASA. Той създава поразителното изображение по-горе, което показва видимата Вселена на един-единствен диск.

Нашето Слънце и Слънчевата система се намират в центъра на изображението. Външният пръстен е Млечният път, следван от съзвездието Персей, близки галактики като Андромеда и т.н. Накрая стигаме до останки от Големия взрив и пръстен от плазма, генериран именно от него.

Чрез логаритмите можем да осмислим огромни числа, а в конкретния случай – огромни дистанции. Вместо да показва всички части от Вселената на една линейна скала, всяко парченце от кръга представлява част от Вселената, която е няколко пъти по-голямо от предходното. Именно по този начин Будаси успява да помести цялата видима Вселена в един кръг.

Идеята за изображението се ражда, след като една година Пабло решава да направи хексафлексагони за своя син.

Вижте я в пълен размер!

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.