Ето как се промениха правата на жените през отиващата си 2017-а!

girl power

Протестиращи с розови шапчици проведоха шествия с участието на милиони, известни личности нарекоха „свине“ хората, упражнили тормоз над тях, а страни от Индия до Чили приеха закони в подкрепа на жените. Това направи 2017 г. много важна за правата на жените въпреки наличието и на неуспехи.

Като се започне с встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп, който побърза да предприеме мерки за ограничаване на абортите по целия свят, 2017 г. може да послужи на мнозина като припомняне, че по въпроса за правата на жените има да бъде изминат още дълъг път, пише Нели Пейтън за „Ройтерс“.

В САЩ и на други места обаче започна нова ера на съпротива, а страни в Близкия изток, Африка и Латинска Америка предприеха стъпки за прекратяване на половата дискриминация, заявиха активисти.

В Ливан, Тунис и Йордания тази година бяха отменени закони, позволяващи на изнасилващи да избегнат наказание, ако се оженят за жертвата си – нещо, което ще направят и други арабски държави, надяват се активисти.

При поредица успехи срещу детските бракове Малави, Хондурас, Тринидад и Тобаго, Салвадор и Гватемала промениха националните си законодателства така, че да забранят тази практика.

А в Индия, където детските бракове са незаконно, но са често явление, парламентът реши, че полови актове със съпруги на възраст между 15 и 18 години са наказуеми като изнасилване.

Разширяването от Тръмп на прилагането на правилото за забрана върху американското финансиране за клиники или организации, предоставящи информация за аборти, нанесе удар на услугите за семейно планиране и женското здравеопазване в световен мащаб, заявиха благотворителни организации.

Участниците в тази кампания обаче отбелязаха победа в Чили, където властите решиха да узаконят извършването при определени обстоятелства на аборти, като така в света остават само няколко страни, в които те са изцяло забранени, припомня „Ройтерс“.

Защитници на правата на жените заявиха, че 2017 г. е забележителна заради съпротивата срещу сексизма. В деня след встъпването в длъжност на Тръмп милиони жени по целия свят излязоха на протестни шествия срещу американския президент, като много от тях носеха розови шапчици заради негов коментар за женските гениталии на видеозапис от 2005 г.

Няколко месеца по-късно милиони хора се включиха в популярно протестно движение, споделяйки в социалните мрежи под хаштагове #Me too (на английски „И аз също“) и #balancetonporc (на френски „изобличи твоята свиня“) истории за сексуален тормоз.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Жените на 19 век, които пречупват стереотипите на времето си

Жените за комфорт – сексуалните робини на японските войници

Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

Археолози разбиха мита за превъзходството на мъжете над жените

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.