Ефектът „Мандела“ – доказателство за разрушената ни Вселена (част 2)

продължение от част 1

Необясними детайли от фалшивите спомени

Друга странна особеност на ефекта на Мандела се състои в това, че подобни спомени представляват не просто записалите се в паметта на човека лъжливи сведения, а цяла система от последователни спомени. Един интересен пример.

Какъв е бил цветът на очите на Адолф Хитлер? Повечето хора са готови да се закълнат, че са кафяви. Нещо повече, мнозина с увереност съобщават, че прекрасно знаят този факт още от училище и добавят, че учителят по история специално подчертавал, че фюрерът е бил с кафяви очи. И в същото време ратувал за арийската расова чистота, в съответствие с която очите на „свръхчовека” трябва да са непременно сини.

Очевидно е, че това не е възможно. Всички съвременници на Хитлер твърдят, че той има сини очи и обичат да подчертават този факт, когато говорят за изключителността на вожда на Третия райх. На цветни фотографии от онова време отчетливо се вижда, че очите му са сини. Защо тогава толкова много хора помнят не само кафявите му очи, но дори насмешките над него по този повод?…

Носителите  на лъжливи спомени често свързват самото произшествие със събития от личния си живот – например: „В този ден ми се роди син”, или „Това беше последната ми година в училище”. Тоест лъжливият спомен здраво е закрепен в паметта на индивида и е свързан с множество други събития, създавайки илюзията, че наистина се е случило точно така.

Нищо чудно, че някой може с пяна на уста да ви доказва, че американците са кацали на Луната само три пъти. Но щом му покажеш статия от Уикипедия, където ясно е посочено, че кацанията са били шест, човекът не на шега се обърква. Той отлично помни как във всички новини се е говорело, че НАСА са направили своя последен, трети полет до земния спътник. И такива хора са много.

 Известни примери на Ефекта „Мандела”

Примерите за лъжливи спомени са много. Не е изключено и вие самите изведнъж да разберете, че дълго време сте грешали за даден факт.

Мнозина смятат, че четиридесетият президент на САЩ Роналд Рейгън умира след края на своето управление, докато всъщност той отива в по-добрия свят през 2004 г. на 93-годишна възраст от възпаление на белите дробове на фона на болестта на Алцхаймер.

Майка Тереза е обявена за светица едва през септември тази година, макар че мнозина са убедени, че канонизацията на легендарната католическа монахиня е направена много по-рано.

Американските щати са точно 50 и като че ли това е много просто да се запомни. Въпреки това много хора погрешно смятат, че те са 51 или 52.

Представяме ви логотипите на три известни марки автомобили в два варианта. Много хора са готови да се закълнат, че логотипите вдясно са грешни. Като че ли „Форд” никога не е имал тази „опашчица” на буквата „F”, „Волво” – стрелката, насочена нагоре, а „Фолксваген” – разделянето между буквите „V” и „W”. Дори собствениците на такива автомобили допускат подобна грешка. Независимо че истинските логотипи са изобразени именно вдясно, а отляво са представени техни видоизменени варианти, които мнозина незнайно защо смятат за правилни.

Morkadis

Писателката Агата Кристи изчезва за известно време през декември 1926 година. Това предизвиква огромен обществен резонанс и полицията веднага започва търсенето й. След 11 дни жива и невредима Кристи е открита в спа-хотел в провинцията. Връща се у дома и продължава да пише своите забележителни книги. Въпреки това много хора „помнят”, че писателката безследно изчезва завинаги.

Ако смятате, че в Северния Ледовит океан съществува арктически континент, то вие, както и мнозина други, грешите. Там има само обилна ледена покривка.
Несъществуващи книги, филми и различни произведения на изкуството – това е въобще отделен разговор.

Сред множеството портрети на английския крал Хенри Осми няма нито един, където монархът да държи в ръце кълка от печена пуйка. Но мнозина от жителите на Мъгливия Албион твърдят, че с очите си са виждали такава картина в музея, на изложба и в интернет.

Много хора изпитват истински шок, когато узнават, че популярната американска песен „Only You” през 50-те години се изпълнява не от краля на рок енд рола Елвис Пресли, а от чернокожия квинтет „The Platters”. А мнозина отчетливо „помнят” как Пресли изпълнява „Only You” на своите концерти, как я включва в официалните си плочи. Струва ли си да се говори, че такива плочи така и не са открити независимо от огромната популярност на Елвис?…

Мнозина са убедени, че стиховете „Сижу за решеткой в темнице сырой.. (Седя зад решетка в тъмничния хлад… – „Затворник”, превод Димитър Горсов), са на Михаил Лермонтов, докато авторът на това произведение е Александър Сергеевич Пушкин.

 Възможни обяснения на Ефекта „Мандела”

Те са няколко и едно от друго – по-фантастични.

Първо, мнозина изследователи на ефекта „Мандела“ смятат, че феноменът е следствие от преместването на хора от едни паралелни светове в други – т.нар. квантово безсмъртие, когато човекът незабележимо за себе си се придвижва от една реалност в друга, съседна.

В предишната реалност светът би могъл да е по-различен. Например там Лермонтов да си е присвоил стихотворението на Пушкин, Агата Кристи действително да е изчезнала безследно (може дори да се е преместила някъде). У човека остават определени спомени за тази реалност, където е живял преди.

Второ, напълно възможно е някой да е създал машина на времето и да се е отправил в миналото, където е променил нещо неволно или умишлено. Тоест неизвестният изобретател би могъл да активира ефекта на пеперудата, когато дори незначителни изменения в миналото (като например убийството на насекомо) пораждат верига от изменения, значително влияещи върху бъдещето. Така някои от нас могат да си спомнят онзи вариант на реалността, където събитията от миналото и като следствие от настоящето не са били променени.

Трето (има и такова мнение), ние живеем в матрица – симулация на реалност, създадена от разумни машини, от хора от бъдещето или представители на извънземна цивилизация.

В тази симулация понякога настъпват нарушения, повреди. Например в един и същи ден можете да срещнете в различни части на своя град един и същи непознат човек. Или да забележите на пътя кола, която просто изчезва, разтваряйки се във въздуха. Подобни нарушения могат да настъпят и в паметта ни, изцяло формирана от мат-
рицата, тъй като реалният свят никога не ни е бил достъпен и дори не знаем какво представлява.

Ефектът „Мандела“ се изучава и от традиционната наука. Във връзка с това често се споменава т.нар. конфабулация – психопатологическо явление на лъжлива памет, когато човек изцяло е убеден, че някои измислени събития действително са се случили. Въпреки това учените не са в състояние да обяснят защо такъв лъжлив спомен може да се наблюдава понякога у десетки милиони земляни, живеещи в различни краища на света…

източник: burgasnews.com

Вижте още:

„Тук и сега”, или съществуват ли време и пространство

Какво е предсказанието – шарлатанство или свръх способност?

Различните паралелни реалности и многобройните версии на Аза

13 интересни митове и факти за психологическия феномен Дежавю

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.