Ефектът Шлирен, или как да виждате невидимото?

телекинеза

Чрез ефекта Шлирен може да виждате неща, които са невидими за човешкото око като промените в плътността на въздуха. Нужно е само да знаете един малък трик, който се базира на физичните закони.

Промените във въздуха, макар че са невидими, могат да се усетят. Така например не може да видите струята топъл въздух от сешоара, но може да я усетите, ако поставите ръката си срещу уреда.

Когато отворите бутилка с безалкохолна напитка, може да се види сгъстеният въглероден диоксид, който излиза във въздуха. Ако потъркатете двете си длани, може да усетите топлия въздух, който се отделя от триенето им.

При високи температури над нагорещения асфалт също може да се види непрекъснато движещия се въздух, но в повечето случаи въздухът е невидим за човешкото око.

Използвайки правилото, при което невидимото около нас става видимо, илюзионистът Brusspup показва как можем да видим движението на въздуха около себе си всеки път, когато пожелаем. Неговият експеримент е наречен ефектът Шлирен.

За него ще са ви необходими камера с прикрепено бръснарско ножче пред обектива,огледало, което трябва да е поставено срещу камерата и нощна лампа, която трябва да се намира зад камера.

Стаята, в която се извършва експериментът, трябва да е затъмнена и единствено лампата да подава светлина към огледалото. Идеята е светлината от лампата да се отразява в огледалото и да се насочва обратно към камерата.

Бръснарското ножче е нужно, за да блокира частично светлината и да създава ефект на сянка, като по този начин представя пред нас движението на въздуха. То може да бъде видяно в камерата.

В експеримента пред огледалото може да включите сешоар, да запалите свещ и просто да потъркате двете си ръце, за да видите движението на въздуха.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.