Жена за първи път ще се появи на американска банкнота

долар

На американската десетдоларова банкнота ще бъде изобразена жена, а коя точно ще бъде тя, предстои да изберат самите граждани на страната, съобщава ТАСС, цитирайки американския финансов министър Джак Лу.

„От момента, в който първите банкноти бяха въведени в обращение, ние няколко пъти сме сменяли лицата на нашите парични знаци и аз се гордея, че новите „десетачки“ ще станат първите, на които ще бъде изобразено женско лице“, заяви той.

Лу уточни, че тези банкноти ще бъдат пуснати в обращение през 2020 г., когато се отбелязват сто години от приемането на 19-тата поправка в конституцията на САЩ, даваща право на жените да гласуват.

Чие лице ще се появи на банкнотите, ще стане ясно до края на годината. По думите на министъра американците сами трябва да предложат лице, което според тях олицетворява демокрацията в страната.

„Ние приканваме всички да влязат в нашия сайт, за да се присъединят към обсъждането“, посочи финансовият министър.

На сегашната банкнота с номинал 10 долара е изобразен първият министър на финансите на САЩ Александър Хамилтън, който е заемал поста при президента Джордж Вашингтон.

инфо: БТА

Вижте още: 

ИНТЕРЕСНИ КОЛАЖИ ОТ ПОДРЕДЕНИ ЕДНОДОЛАРОВИ БАНКНОТИ (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.