Жените на Мао Цзедун

2

Мао Цзедун и Ян Кайхуей

Мао Цзедун (1893-1976г.) е една от най-значимите политически фигури на ХХ-ти век. От 1 октомври 1949г. до смъртта си той е държавен глава на Китай и притежава цялата власт в най-голямата по население страна в света.

Що се отнася до личния му живот, китайският лидер не бил кой знае какъв моралист. Дори напротив. Имал връзки с много жени, с които далеч не разглеждал въпросите на партийната просвета. Разбира се, освен многобройните дами за „еднократна употреба“, имал и официални жени.

Официалните съпруги на Мао Цзедун били 4. Първата е Ло Уигу (била женена за Мао от 1907г. до 1910 г.). За нея се знае много малко. Младоженецът бил на 14 години, а булката – на 18. Двамата били далечни роднини, а бракът – организиран от бащите им. Младият мъж отказал да живее със съпругата си и скоро избягал от дома. По този начин опозорил момичето. Тя се премества при родителите си и умира на 20-годишна възраст от дизентерия. Всичко това разказал самият Мао през 1936г. в интервю пред американския журналист Едгар Сноу.

Ян Кайхуей (1920-1930г.) е втората съпруга на Мао. Двамата се оженили през 1920г. Съвременниците я описват като момиче с малък ръст, кръгло лице и големи хлътнали очи. Баща й преподавал в училище в Пекин, където Мао бил негов ученик. От този брак се родили 3 деца: Анин, Анцин и Анлун. Но семейната идилия продължила едва 10 години. През 1927г. Мао организирал селско въстание, което било потушено. През 1928г. създава социалистическа република в провинция Цзянси. Цялата тази политическа дейност му създала много врагове. Главен противник била Китайската национална народна партия (Гоминдан). През октомври 1930г. гоминданите отвлекли Ян Кайхуей заедно със сина й Анин. Поискали от нея публично да се откаже от своя съпруг и от комунистическата идеология. Но Ян категорично отказала. Измъчвали я жестоко, но не я сломили. На 14 ноември 1930г. 29-годишната втора съпруга на Мао Цзедун била екзекутирана пред очите на 8-годишния й син. Съдбата на децата също била трагична. Анлун починал от дизентерия скоро след смъртта на майка си. Анин загинал през 1950г. в Корейската война. Анцин през целия си живот страдал от психическо разстройство и умира на 23 март 2007г., на 83 години.

Третата съпруга била Хе Цзичжен (1930-1937г.). Мао се оженил за нея през май 1930г., когато тя била на 20 години – при това все още не се бил развел с втората си жена. Но формалностите отпаднали от само себе си след екзекуцията на смелата Ян Кайхуей. Новата съпруга на Мао вземала активно участие в партизанската война и била опитен боец. Тя му родила 3 дъщери и 3 синове. Някои починали още като деца, други били отделени от семейството. Хе Цзичжен била изпратена през 1937г. на лечение в Москва – но най-вероятно била омръзнала на съпруга си и той решил да се отърве от нея по този начин. Жената останала в СССР и работила в университет като специалистка по Изтока. Починала в Шанхай през 1984г., на 73-годишна възраст.

3

Мао Цзедун и Хе Цзичжен

Четвъртата съпруга – Цзян Цин, била типична авантюристка. Сключила брак с Мао през ноември 1938г., когато била на 24 години. Тя е родена в семейството на дърводелец. На 16-годишна възраст напуснала дома си с трупа странстващи актьори. През 1933г. се присъединила към комунистическата партия. Изявявала се в театри в Шанхай под сценичното име Лан Пинг и станала известна актриса. През март 1936г. се омъжила и родила две деца. Семейният й живот уж вървял добре – но веднъж съпругът й я заварил с любовник, с когото била заедно и преди женитбата. Семейството се разпаднало. Съпругът й опитал да се самоубие, което не впечатлило особено Цзян Цин. Тя го зарязала и избягала с любовника си при комунистите в провинция Янан. Цялата тази грозна история била широко отразена в пресата. Емоционалната и разкрепостена жена обаче бързо намерила ново любовно увлечение – Мао Цзедун. Запознали се в марксистко-ленински институт, където бъдещият лидер на Китай четял лекции. Оженили се на 28 ноември 1938г.

4

Мао Цзедун и Цзян Цин

През 1949 г. на картата на света се появила Китайската народна република. Мао станал неин държавен глава, а съпругата му се оказала „първа дама“. Двамата имали дъщеря – Лий, родена през 1940г. Съпрузите често се карали.

След сериозни политически трусове през 1958-1961г., обозначени с названието „Големият скок“, Мао Цзедун бил подложен на рязка критика в собствената си партия. Мнозина нейни членове му обърнали гръб. В тази ситуация той имал нужда от верни хора. А кой може да е по-верен от собствената жена, която има интерес от успехите на мъжа си? Мао назначил Цзян за заместник-директор на Централната революционна група по културата.

През 1966г. в Китай започнало масово движение, което получило название „Културна революция“. Огромни маси младежи, наричани „хунвейбини“, унищожили многобройни исторически и културни ценности, разгромили музеи, библиотеки, университети – всичко това под предлог, че трябва да се премахне „старата“ и да се създаде „нова революционна“ култура. Цзян Цин била сред главните организатори и вдъхновители на „културната революция“. Тя вече била и член на Политбюро – върховният орган на властта в комунистическата страна.

Morkadis

Нещата се променили на 9 септември 1976г., когато починал Мао Цзедун. Цзян Цин била арестувана и обвинена в политически заговор – това било т. нар. „дело на Бандата на четиримата“. Именно върху нея стоварили отговорността за разрушенията по време на „културната революция“. През 1982г. я осъдили на смърт, но заменили присъдата с доживотен затвор. През 1991г. открили, че има рак на гърлото, освободили я по здравословни причини и я настанили в болница. На 14 май същата година Цзян Цин се самоубила, като се обесила в болничната баня. Така приключила жизнения си път последната жена на Мао Цзедун.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.