Женското сърце бие по-бързо от мъжкото

пол

Може и да не го осъзнавате, но най-новите изследвания показват, че мъжкото и женското тяло работят според много различни биологични часовници, информира „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Канадско проучване е установило, че жените имат циркаден ритъм, който тече между 1,7 и 2,3 часа по-напред от партньорите им. Това означава, че те могат да се чувстват по-уморени рано вечер в сравнение с мъжете.

Такива разлики се дължат основно на влиянието на нашите полови хормони, казва д-р Адам Тейлър, лектор по анатомия в медицинския университет в Ланкашър, Англия.

„Тези хормони могат да повлияят на здравето ни във всички аспекти – от това колко бързо расте косата ни и колко бързо мигаме до това колко бързо смиламе храната и преработваме алкохола“, обяснява още той.

Ето някои разлики между мъжкото и женското тяло.

Мъжете смилат храната по-бързо

На храната отнема една пета по-дълго да премине през храносмилателната система на една жена, в сравнение с мъж,  казват гастроентеролози. Причината е, че жените имат по-малки стомаси, които произвеждат по-малко киселина, за да смелят храната. В резултат на това жените са по-склонни да имат по-редки изхождания в сравнение с мъжете.

Женските сърца бият по-бързо

Сърцето на жената е около две трети от размера на мъжкото, със средно тегло от 120 грама, в сравнение със средно 180 грама при мъжа. Докато сърцето на мъжа бие средно 70-72 пъти в минута, сърцето на възрастна жена е с ритъм от 78-82 удара в минута.

Жените се напиват по-бързо от мъжете

Има една научна причина защо малко жени могат да пият колкото мъжете – те имат по-малко от ензима, който разгражда алкохола преди той да влезе в кръвоносната система. Изглежда, че това е и причината жените да страдат повече от махмурлук на следващата сутрин.

Учени от университета в Мисури са открили, че най-честите оплаквания при махмурлук като дехидратация, умора, главоболие, гадене и повръщане са по-тежки при жените, отколкото при мъжете.

Жените трябва да пия само половината от това, което мъжете консумират – между 7 и 13 питиета седмично, за да бъдат изложени на риск от, свързани с алкохола, заболявания на черния дроб.

Косата на мъжа расте по-бързо

Morkadis

Като цяло човешката коса расте с 1,25 см на месец. Но мъжките кичури растат с около 6,5 на сто по-бързо от тези на жените. Това е така, защото те има повече от мъжкия полов хормон тестостерон, който стимулира фоликулите да произвеждат коса по-бързо.

Жените пък имат в тялото си женския полов хормон естроген, който удължава цикъла на растежа на косъма.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.