Жестоката пустиня Къзълкум и нейното тюркоазено море

Снимка: pochivkablitz.bg

Под пясъците ѝ се намира една от най-големите златни мини в света

Пустинята Къзълкум е петата по големина в Азия и 15-тата най-голяма в света. Простира се в Казахстан и по-голямата част от Узбекистан. Известна е с това, че е изолирана и жестока. Малцина са се опитвали да прекосят тези 300 000 кв. км пустош.

Къзълкум е разположена между две реки. На север се намира Сърдаря, а на юг е Амударя. Пустинята е толкова обширна, че територията ѝ е по-голяма от тази на Ирландия, Исландия или Южна Корея, информира World Atlas.

Снимка: pochivkablitz.bg

Пустинята Къзълкум е известна със своя отличителен червен цвят. По-голямата част от нея е суха, но ще се изненадате, когато разберете, че там се намира едно от най-големите изкуствено създадени езера на Земята.

Езерото Айдар, което се намира в Узбекистан, е известно като „тюркоазеното море в пясъка“. Огромното езеро е дом на голямо разнообразие от риби и водни птици. Пернати като чапли, чайки, рибарки, пеликани и корморани често могат да се видят как ловят риба във водата.

Снимка: pochivkablitz.bg

Езерото всъщност създадено погрешка, когато съветските власти се опитали да преградят близките реки, за да създадат обработваеми земи.

Къзълкум има разнообразна топография. Там има полегати равнини, пясъчни хребети и планински вериги. Веригата Букантау достига височина 764 м, Кулджуктау – 785 м, а най-високата точка от веригата Тамдитау е на 972 м.

Континенталният климат на пустинята означава, че там има огромни температурни разлики през зимата и лятото. Летата са горещи и сухи, а валежи на практика няма и през есента. Всъщност в Къзълкум за цялата година падат валежи между 100 и 200 мм. Почти всичките валежи са през пролетта и зимата.

Снимка: pochivkablitz.bg

През зимата температурата обикновено пада под нулата. Средната температура през януари е между 0 и минус 9 по Целзий. Летата там са убийствени, като най-високата измерена температура е 48 градуса по Целзий.

В пустинята живее голямо разнообразие от растения и животни. Въпреки изключително ниските валежи, много растителни видове виреят в различни части на пустинята. През пролетта цъфтят диви лалета.

Снимка: pochivkablitz.bg

Morkadis

В екосистемата на Къзълкум оцеляват много животни. Влечугите, птиците и насекомите преобладават. Има бозайници с всякакви размери. Повечето са малки, но има и по-големи, които успяват да оцелеят въпреки липсата на растения и вода. Сред тях са гризачите джербоа, песчанки, зайци толай, земни катерици и аралски жълти лалугери, които оцеляват в пустинята като се хранят с растения и семена.

Хищници като пясъчна котка, вълк и корсак пък се хранят с по-малките бозайници. Вълците ядат и по-големи, като газелите джейран.

Снимка: pochivkablitz.bg

Пустинята е осеяна с безбрай пещери в планинските райони. Тук можете да откриете голямо разнообразие от различни видове прилепи, които излизат през нощта, за да се хранят с насекоми. По-голямата част от животните, които обитават пустинята, са нощни.

Пустинята Къзълкум има богата история. Номадски племена са я обитавали в продължение на хиляди години, а полуномадски общности все още могат да бъдат открити в региона. Според археологическите открития, народът от Андроновската култура е живял тук още през 2100 г. пр. Хр. Хората оцелявали като отглеждали добитък в откритите равнини, а според археологическите открития те живеели в колиби.

Снимка: pochivkablitz.bg

Андроновските войни използвали оръжия, направени от камък, но след това заменили тези примитивни сечива с по-напреднали бронзови оръдия.

Снимка: pochivkablitz.bg

В Сармишсах в Узбекистан, близо до пустинята, са намерени петроглифи от Бронзовата ера, оставени от номадски народи, скитали из пустинята преди 3000 години.

Снимка: pochivkablitz.bg

Къзълкум може да е гола на повърхността, но под пясъчните дюни се крие природно богатство. Южният регион съдържа големи залежи на природен газ. Минерали като тюркоаз, графит, мрамор са открити в огромни количества в планинските райони.

Снимка: pochivkablitz.bg

В пустинята се намира една от най-големите открити мини в света. Златната узбекистанска мина Мурунтау, собственост на държавен комбинат, е най-голямата открита златна мина в света и четвъртата най-голяма открита мина изобщо. Тя произвежда около 38,5 млн. тона руда годишно, а се изчислява, че Мурунтау има залежи общо около 5 млн. кг.

Снимка: pochivkablitz.bg

Златните залежи на Мурунтау се открити през 1958 г., а миньорската дейност е започнала през 1967. Очаква се през следващите години добивът на злато да се увеличи.

Снимка: pochivkablitz.bg

През 2026 г. мината ще произвежда поне 50 млн. тона на година. В момента мината е достигнала дълбочина 565 м, но се очаква тя до стигне до 1000 м, когато всичкото злато бъде извадено.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Нечовешки рев се носи в пустинята на каещите се грешници по време на буря

Невъзможно, но факт: Пясъчна пустиня насред мразовития Сибир

Бялата пустиня: извънземен свят отвъд пирамидите

Древни портали в пустинята водят към непознати светове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.