Живите огньове и калните вулкани – скритите красоти на Румъния

Окръг Бъзъу се намира в историческия регион Мунтения в Румъния. В него има най-различни интересни места и забележителности, които го превръщат в едно от скритите съкровища на северната ни съседка.

Сред най-атрактивните места за разглеждане са седловината Вятърна порта, живите огньове и калните вулкани, съобщава „Бизнес ревю“.

Снимка: pochivka.blitz.bg

В масива Сириу в планините на Бъзъу могат да се видят едни от най-красивите пейзажи на Румъния. Най-атрактивният за туристите маршрут започва от хижата Черна долина и стига до Вятърната порта.

Котловината Вятърна порта е мястото, където се срещат въздушните течения на Карпатите на височина 1490 метра. Тя представлява обширна падина между върховете Бокарнеа и Малая.

На пешеходно разстояние от Портата е Орловото езеро и ли Бездънното езеро. Намира се близо до връх Малая на над 1400 метра височина.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Нарича се Орлово езеро, защото тук, според легендата на румънския писател Александър Влахута, „орлите идват през пролетта и пият вода, за да станат млади. Тук те учат малките си да летят. Над това магическо огледало се събуждат с широко отворени криле и гордата осанка на крале“.

Наричат го също Бездънното езеро, защото, пак според легенда, един овчар изоставил стадото си, хвърлил тоягата си в езерото и си тръгнал. След една година скитане, след като започнали да му липсват овцете и родното място, той се върнал вкъщи и намерил тоягата в езерото.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Друго интересно място по маршрута са Живите огньове. Пътят към тях започва от село Терча в община Лопатари. Живите огньове са природен феномен, предизвикан от газовете, излизащи от пукнатини в земята. Те се възпламеняват внезапно и образуват пламъци, високи дао един метър.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Местните жители казват, че огънят изгасва след определено време, но хората ги палят отново. Пламъците са по-високи през нощта и стигат до метър и половина.

Снимка: pochivka.blitz.bg

За съжаление, до там няма удобен път и туристическа инфраструктура. Най-близките хотели са на повече от 20 км.

Morkadis

Снимка: pochivka.blitz.bg

Друга атракция, свързана с природния газ, която е по-лесна за достигане, са Калните вулкани. Те се простират на площ от над 30 хектара. Лавата, която излиза от тях, се смесва с вода и глина, произведена от подземните газове.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Вулканите са забелязани за пръв път от френски предприемач през 1867 година с цел да се проучи възможността за добив на петрол.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Освен вулканите, които са основната атракция в геоложкия резерват, има също и редки растения, включително и такива, които виреят в много солена почва.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Вулканите се намират близо до град Берка.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Снимка: pochivka.blitz.bg

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Заложници на слънцето: За градчето Кубър Педи, където хората живеят под земята

10 забранени места, които НЕ можеш да посетиш

Каменната гора на България

Вижте: „Люлин“, „Младост“ и още софийски квартали преди 40 г. (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.