Загадките на Марейския човек в Австралия

4

През юни 1998 година местен пилот прелита над отдалечена пустиня в южна Австралия и открива огромна рисунка на абориген, ловуващ с някаква пръчка, на около 60 километра западно от град Марее. Фигурата е 4.2 километра дълга и има периметър от 28 километра, което я прави най-големия геоглиф в света. Тя е толкова огромна, че може да бъде видяна изцяло само ако сме на около 1000 метра височина.

За разлика от останалите геоглифи открити по света, които са създадени от древни цивилизации, Марейският човек е скорошен, изобразен в пустинята преди не повече от 18 години. Аборигенът е направен със специална техника, а експертите смятат, че изобразяването му е отнело между 4 и 8 седмици. Интересното е, че е създаден в абсолютна тайна и не съществува нито един свидетел, който да опише дори минимален детайл относно геоглифа. Благодарение на отдалечеността на района никой не е чул или видял нещо, което да е в помощ на експертите. До ден днешен аборигенът остава една от най-големите неразрешени съвременни загадки в света.

Когато е открита, външните линии на фигурата са 20-30 сантиметра дълбоки и около 35 метра широки. Учените смятат, че за направата са използвани булдозери, които неколкократно са повтаряли едно и също очертание. Бързите им сметки показват, че булдозерът е изминал 400 километра, докато достигне до приключването на фигурата и че е изразходил над 300 литра гориво. Било е истинско и огромно усилие.

Фигурата е толкова красиво нарисувана и с толкова добри пропорции, че експертите смятат, че за направата й са използвани компютри, с които първо е скицирана, а след това „поставена“ със специални програми върху сателитно изображение на мястото. След това са очертани координатите за географска ширина и дължина, а после благодарение на нечии експертни геодезически умения са очертани контурите върху терена с помощта на ръчно GPS устройство.

5

Въпреки всичко създателите на геоглифа са допуснали и една грешка. Те не са издълбали контурите по-дълбоко и те ежедневно се обсипват с пясък, който покрива червената почва. Ако очертанията на аборигена бяха по-дълбоки, той щеше да остане по-траен във времето, но сега той бавно, но сигурно започва да избледнява заради естествените природни процеси. През 2015 година фигурата е толкова силно покрита с пясък, че е незабележима чрез Google Earth.

По време на първоначалното проучване на обекта са открити няколко предмета в плитка яма в близост до фигурата. В нея има сателитна снимка на геоглифа, малък флаг на САЩ, пуснат в стъклен буркан и бележка, свързвана със сектата „Клонка Давидова“, която става известна, когато религиозният им център в Уейкоу бива нападнат от ATF, ФБР и националната гвардия на щата Тексас. След това откритие няколко медии пускат новината, че фигурата е създадена от американци. Те се позовават на това, че създателите са използвали мерните единици инчове и футове.

Въпреки всички теории, никой не знае със сигурност кой, кога, как точно е направил гигантската фигура и най-вече защо.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.