Загадъчната стъпка в Гибралтар вероятно е от неандерталец

Международен изследователски екип установи, че загадъчната стъпка, оставена от древен роднина на човека преди около 30 000 години в Гибралтар, вероятно е от неандерталец, съобщи „Сайънс алърт“.

Получените резултати навеждат на мисълта, че неандерталците са изчезнали от лицето на нашата планета по-късно, отколкото се смяташе досега.

Специалистите са анализирали морфологичните особености на стъпката и са използвали метод за оптическо датиране, който позволява да се разбере кога даден образец е бил за последен път под въздействието на слънчева светлина. Следата е дълга 17 сантиметра и следователно е оставена от човек с ръст 106-126 сантиметра. Оказа се, че датира отпреди 28 450 години плюс-минус 3000 години. Известно е, че през този период съвременният човек все още не стигнал до Гибралтар.

По мнението на учените, единственото обяснение за произхода на отпечатъка е, че в Гибралтар е живяла една от последните популации неандерталци. По-рано се смяташе, че те са изчезнали от лицето на Земята преди около 40 000 години. Всъщност друго изследване заключи, че е възможно съвременен тип хора да са живели в южната част на Пиренейския полуостров, близо до Гибралтар, преди 43 000-45 000 години. Затова не трябва напълно да се изключва възможността стъпката да е оставена от Хомо сапиенс.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Защо изчезнали неандерталците?

Психичните заболявания се дължат на остатъци от гени на неандерталците

Сексът с неандерталци ни е осигурил първата защита от вируси

Дребните хора от о. Флорес нямат общи гени с хобитите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.