Задава се нов край на света

астероидВ последното десетилетие се превърна в мода постоянно да се говори за края на света. След няколко неуспешни „опита“ поредният апокалипсис се очаква на 16 март 2880 г., твърдят учените.

Е, ние спокойно можем да си отдъхнем, никой от нас няма може да провери собственоръчно достоверността на това твърдение. На въпросната фатална дата се очаква в планетата ни с огромна скорост да се блъсне един преминаващ астероид. Учени, които се заели с изследването на скалата, установили, че тя се върти толкова бързо, че трябва да се разпадне.


Изненадващо обаче остава непокътната по траекторията си към Земята заради сцепителни сили, пише inews.bg. На дневен ред пред специалистите е да измислят как да спрат опасния астероид с внушителен диаметър, пише Daily Mail. Той пътува с 15 км в секунда и ако се сблъска със Земята, това ще стане със сила, равна на около 44 800 мегатона тротилов еквивалент.

Успокоителното в случая е това, че вероятността да се случи е само 0,3%, но пък рискът е два пъти по-голям в сравнение с другите астероиди.

инфо: inews.bg

Вижте още 

НАСА НАПРАВИ КАРТА НА АСТЕРОИДИТЕ, КОИТО БИХА МОГЛИ ДА ЗАСТРАШАТ ПЛАНЕТАТА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.