Заешка дупка води към мистериозен лабиринт от пещери на тамплиерите

Снимка: thevintagenews.com /Richard Law CC BY SA 2.0 / sanovnik.bg

Местната общност в Шропшир, Англия дискутира усилено откритата в местна ферма мистериозна мрежа от пещери, която се разкрива след входа на заешка дупка в полето. За момента няма данни относно причината за изграждане на подземния лабиринт нито откога датира, въпреки че много хора вярват, че рицарите тамплиери са превърнали подземните пещери в тайно място за срещи някъде през 17 век.

Този печално известен орден е основан през 1119 г. като военен орден, подчинен на католическата църква. Много скоро обаче той се разраства неимоверно и се превръща в най-богатия и мощен орден по онова време. В историята ще останат известни и с внезапното им разпускане и преследването, на което са подложени от папа Климент V в началото на 14 век.

Членовете на този орден са били не само изключително привилегировани и уважавани. Те са били добре въоръжени и са се прочули с участието си в кръстоносните походи като едни от най-добрите воини. Облеклото им, емблематичната бяла мантия с червен кръст е символ на мъченичество. Да намериш смъртта си на бойното поле, е било голяма чест.

Към края на 12 век все повече и различни религиозни секти започват да се отлъчват от Църквата и да стават самостоятелни. Йерусалим, превзет от християнската армия през 1099 г., пада отново под властта на мюсюлманите, водени от Салах ад-Дин през 1187 г. Това поставя началото на края на рицарите тамплиери.

Отнема обаче малко повече от едно столетие, за да загубят окончателно доверието и благословията на Църквата. За времето на съществуването си те оказват силно влияние на политическата и икономическата сцена. Заклети в безбрачие, те се оказват първите най-добри банкери, търговци, собственици на земя и кредитори в целия Средновековен християнски свят. Въпреки загубите, които претърпяват обаче, репутацията им не успява да пострада сериозно в дългосрочен план.

Поради тайнствеността, с която е обвит орденът на тамплиерите, и мъченията, на които са подлагани рицарите му от Инквизицията, около тях се е създал един романтичен ореол на герои, които се борят със злото на всяка цена и срещу всички превратности. Затова и теорията за тамплиерския лабиринт от пещери не е толкова учудваща. Да не говорим, че във вътрешността на пещерите са открити издълбани два тамплиерски кръста.

В последните векове (от края на 19 век насам) името на тамплиерите се свързва с множество други тайни организации включително и масоните.

В същото време обаче има и множество други знаци и надписи, които да бъдат свързани с по-близкото минало. Пещерите са уважавано място от съвременни езичници и друиди, които изпълняват там ритуалите си по времето на слънцестоенето или за Хелоуин. Поради тази причина, а и заради използването на някои сатанински знаци, принуждава собственика да запечата входа към пещерите през 2012 г. За съжаление това не спира различни групи с различни вярвания да разбиват входа отново и отново.

Според други обаче този лабиринт известен като Кейнтънските пещери (Caynton Caves) и е създаден през 19 век по хрумване на някакъв богаташ. Естествено, построяването му е обвито в мистерия и няма данни за неговото предназначение. Хората клонят повече към тази теория, тъй като през 18-19 век е било изключително модерно да строиш подобен тип наглед безсмислени сгради.

Може да бъдат открити доста артистични малки сгради, разпръснати из страната, като например подслон в близост до изкуствено езерце, който представлява архитектурен гаф – очарователна, но все пак безсмислена постройка. Този тип „безумия“ са били изключително популярни във Викторианска Англия с цел демонстрация на богатство и статут.

Снимка: thevintagenews.com /Richard Law CC BY SA 2.0 / sanovnik.bg

Днес Caynton Caves са разположени в частна земя в близост до пазарния град Шифнал. Те са издълбани в пясъчната почва на близо метър дълбочина и разполагат с няколко помещения и нещо, за което се смята, че е купел. Има и множество ниши за свещи, които да осветяват проходите.

Според публичния орган Историческа Англия пещерите могат да бъдат съотнесени към късния 18 или ранния 19 век, но като цяло не могат да определят точния период. Архитектурният стил обаче е определен като нео-нормандски или римски възрожденски стил от края на 19 и началото на 20 век. Това идва в подкрепа на хипотезата, че пещерите са оформени като декоративно викторианско грото. Поддръжниците на теорията за тамплиерите обаче смятат, че гротото е издълбано 2 века след построяването на лабиринта.

По малко истина може би има и в двете твърдения. Най-вероятно пещерите са били оформени в този си вид през 17 век, а собственикът на земята от 18-19 век ги е открил и просто ги е преустроил според модата от онова време. Тази теория обаче все още не се обсъжда.

Morkadis

Няма отговор и на въпроса по какъв начин рицарите тамплиери пет века след издадената заповед за разпускането на ордена са се намерили в тази част на Англия и по какъв начин са свързани с местната общност.

През януари 2017г. Би Би Си представи интервю с Майкъл Скот. Той, заинтригуван от видео, което е видял на пещерите, решава да посети мястото и да направи някои снимки. За преживяването си той разказва, че е трябвало да премине през цялото поле и да гледа внимателно. – Ако не знаете какво търсите, просто ще го подминете.

Според него е невероятно как мястото се е запазило толкова дълго време. За посещението си Майкъл Скот разказва още: Валеше и слизането надолу беше доста хлъзгаво. Но вътре в пещерите беше сухо.

Местният вестник Шропшир Стар стои твърдо зад версията, че пещерите датират от Викторианската епоха и не могат по никакъв начин да бъдат свързани с тамплиерите. За тях това е едно безсмислено съоръжение, построено под земята под формата на храм. Нито е известно кога това се е случило, нито поради каква причина. Най-вероятно датира от 19 век, когато подобен тип постройки и съоръжения са били модерни.

Собствениците на земята разрешаваха на посетители да влизат и да разглеждат, но неуважителното отношение ги принуди да запечатат входа през 2012 г.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

В Антарктида има вход към подземен свят

В подземията на мавзолея

Милан Миланов: Тайните подземия на България крият невероятни съкровища!

Хиляди бездомници живеят в тунелите под София

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.