Замръзналите пътешественици във времето

Много хора мечтаят да пътуват във времето, за да видят живота такъв, какъвто ще бъде след десетки или стотици години. Да се събудиш, след като от времето, в което живееш, са минали няколко века, е наистина интригуваща мисъл. Тя е от сферата на фантастиката, но хората се опитват да я направят вече реална възможност, а не само фантастична мечта. Криобиологията и амбициозните технологии са в състояние на направят тази мечта част от реалността.

Замразените хора

Проектът Timeship в Тексас, САЩ вече се разработва. Целта е там да се създаде Меката на криониката и удължаването на живота, като анонимни спонсори осигуряват финансирането на проекта. Замразените хора ще бъдат разположени в сграда, приличаща на крепост, където ще се съхраняват и ценни биологични материали – стволови клетки, ембриони, органи и ДНК на застрашени от изчезване видове. Там ще се помещава и най-големият научен център, проучващ методи за удължаване на живота.

Комплексът ще е напълно независим. Той ще е със собствено захранване, без участие на електропреносната мрежа. Мястото е също подбрано специално – зона без земетръсна активност, където няма бури или други природни стихии. Целта е да не може да бъде разрушен поне век напред.

Дизайнът на проекта е комбинация на замък и космически кораб. Стените са ниски и оформят пръстен около централната зала, където ще са разположени капсули, охранявани стриктно.

В тях ще се сложат замразените хора. Самото охлаждане на телата вероятно ще се получи като се източат телесните течности и се заменят с разтвор, който предпазва тъканите. В самите капсули ще има течен азот за охлаждане до минус 130 градуса.

Мечтата за удължаване на живота чрез замразяване

Това не е нова мечта на човечеството. Вече има крионно замразен човек отпреди половин век и тялото му се пази. Досегашните опити обаче са примитивни и съхраняването на тялото не е води до добри резултати.

По-успешни са опитите в репродуктивната медицина, където се замразяват сперматозоиди и яйцеклетки, както и човешки стволови клетки.

Проблемите пред проекта Timeship

Съхранението на телата е най-същественият проблем пред криониката. Въпросът е какви са шансовете да се съживи отново човек след дълъг престой в екстремно ниски температури. Засега това се смята за невъзможно. По тази причина официално разрешение за замразяване на живи хора няма.

Най-смелите мечти на човека чертаят едно бъдеще, в което съзнанието ни може да бъде прехвърляно на компютър, а това ще ни позволи да излезем от ограниченията на физическото тяло. Тогава ще се промени и представата ни за смъртта. Надеждите са, че можем да стигнем етап, в който ще я преодолеем с помощта на нанотехнологиите.

Всичко това е една примамлива идея за хора, страдащи от нелечими заболявания, особено деца и млади хора. За тях това е единствена възможност да се събудят след стотици години и да изживеят живота си в друго време, благодарение на чудесата на медицината на бъдещето. Цената от 30 хиляди долара за тази технология на замразяване едва ли ще се окаже пречка пред обречените млади хора.

Има и много етични съображения за евентуалния живот на тези хора в една нова, непозната среда, в която трябва да се адаптират и да живеят.

Morkadis

Хипотезата засега е един възможен сценарий, който показва, че стремежите на човека и мечтите му се целят далече в бъдещето.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Безсмъртието – заветната цел на супербогатите

Има ли живот след замразяването?

Вижте клиниката в Русия, която замразява хора

Има два типа пътуване във времето и учените са съгласни, че поне един от тях е възможен

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.