Заради космическия боклук Земята може да изгуби спътниците си

спътик

Растящото количество бързо движещи се космически боклуци, намиращи се в орбита около Земята, може да доведе до фатални сблъсъци със сателити, да навреди на икономики, предупредиха експерти в навечерието на среща на върха за отстраняване на боклуците.

Има около 170 къса от т. нар. космически боклук, останали в безвъздушното пространство след мисии. Те са с различни размери – от ракети до люспи боя, които се реят в Космоса заедно с космическа инфраструктура на стойност около 700 млрд. долара.

Но само 22 000 от тези парчета са следени и при положение, че те се носят със скорост около 27 000 км/ч, дори и най-малките парчета могат сериозно да увредят или унищожат сателити.

„Проблемът с космическия боклук става все по-сериозен с всеки изминал ден“, е оценката на Бен Грийн, който оглавява австралийския център за изследване на космическата среда. Той е домакин на двудневната среща по въпроса, която се провежда в Канбера.

“Годишно губим по три или четири сателита поради сблъсък с космически боклук. Много близко до момента – през следващите между 5 и 10 години, да загубим всичко“, заяви той.

Доколкото световната общност силно зависи от сателитите за комуникация и навигация, и захранването на ключови промишлености като транспорт, финанси и енергетика, растящият обем космически отпадъци може да постави под заплаха икономиките, предаде БГНЕС.

Грийн каза, че учените разработват технологии, които ще са готови за функциониране след 18 месеца, с които да се проследяват всички отпадъци, така че космическите кораби да могат да ги избягват.

Друга идея е лазери с висока мощност, базирани на Земята, които биха могли да стрелят в Космоса, за да „избутват в някаква степен боклуците“, което е програма, готова на 75%, добави той.

Експериментална японска мисия за изчистване на космически боклуци, използваща електродинамичен „нашийник“, който да забави орбиталните отпадъци и да ги доведе до по-ниска орбита, завърши с неуспех през февруари.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.