Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва

Снимка: wikipedia.org

„Черната брада“ твърдял, че го е скрил „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“

Слуховете за заровено съкровище в недрата на остров Оук довеждат на него стотици търсачи на злато и десетки експедиции. Но никоя от тях така и не успява да открие съкровището. Върху него тегне мрачно проклятие, но въпреки това търсенето му не спира чак до наши дни.

Оук е частен остров на южния бряг на Нова Скотия, Канада. Площта му е 57 хектара (140 акра). Богатият на дървесни видове къс земя е един от 360-те малки островчета в залива Махоун, а максималната му височина е 11 метра над морското равнище. Първите заселници на острова са микмаките, живели на територията на Нова Скотия и Нюфаундленд преди няколко хиляди години.
Кога е открит островът за първи път от европейците не е съвсем ясно, но към средата на XVIII век френски рибари се заселват там, построяват къщи и създават близкото селце Честър. Скоро след тях на територията на Нова Скотия дом намират британските колонизатори. Оук е официално проучен и картографиран. Не след дълго получава и името, с което го познаваме днес.

С времето започват да се разказват легенди за заровено там златно съкровище. Много иманяри, златотърсачи, приключенци и любители на мистериите посещават мястото, надявайки се да открият мистериозното богатство. През 1965 г. дори е построена пътека от западния край на острова до Крандълс Пойнт на сушата, за да може от там да минава тежка техника.

Според най-популярните слухове, на остров Оук е заровено златното съкровище на капитан Кид – пословичен шотландски разбойник, жесток убиец и свиреп пират, за когото обещаваме да ви разкажем в отделен материал. Но легендите не спират до тук. Говори се още, че в недрата на Оук айланд са скрити множество древни религиозни артефакти, както и бижутата на Мария Антоанета и тайнствени Шекспирови ръкописи. Носят се слухове дори, че там са скрити Светият Граал или Ковчега на завета – Кивота, погребани на острова от рицарите тамплиери.

Най-популярното място, на което копаят търсачите на злато, е известно като „Money Pit” („Ямата с парите“). Намира се на източната страна на острова и представлява яма с дълбочина над 30 метра.
Историята разказва, че първият, който открива ямата (през 1795 г.), е местен младеж на име Даниел Макгинес, който забелязал вдлъбнатината, докато ловял риба наблизо. Той се върнал на следващия ден с двама свои приятели и започнали да копаят. Но спрели, когато стигнали до 9 м дълбочина. Както се казва в преданието – „от суеверен страх“. Пък и не открили нищо интересно и се отказали.

След няколко години Макгинес и неговите приятели се завръщат заедно с екип копачи и този път разкопават ямата с парите до 30 м дълбочина. Натъкват се на изкуствена шахта и дървени трупи (белязки) на всеки 3 метра. Също и на слоеве от дървени късове, кокосови влакна. неразбираеми надписи по стените на кратера, блато с формата на триъгълник на дъното и голям камък, изписан с неразбираеми символи. Докато търсачите копаят, изведнъж ямата се изпълва с вода – до 18 м височина. Работниците под водата прокопават тунел към втора яма, която също бива наводнена, и в крайна сметка разкопките са преустановени.

Годината е 1849. Третата група търсачи от времето, за което не съществуват писмени доказателства, решава отново да изкопае ямата и достига до 26 м дълбочина. Богатствата, които успява да открие, се равняват на редуващи се пластове смърч, дъб, глина, нехарактерните за този регион кокосови влакна и нещо, което определят като „метал на парчета“.

През 1865 г. професорът по лингвистика Джеймс Лихти твърди, че е превел мистериозния надпис на камъка, открит на дъното на ямата. По думите му той гласи:
„Четиридесет фута по-надолу два милиона паунда са заровени.”
Това подклажда още повече надеждите и ентусиазма на търсачите на съкровища.

Другото известно място, където често копаят те, е така нареченият “Smith`s Cove” („Заливът на Смит“). Там са открити различни предмети, както и кокосови влакна, като тези в ямата. По-скорошни археологически разкопки в района на залива предполагат наличието на оловен кръст от преди XV век и откриват различни земеделски пособия от дърво. При други разкопки са открити монети, свирки, парчета порцелан, ножици, керамика. Но тези исторически ценности са далеч от представата на търсещите за заровеното съкровище на капитан Кид или което и да е друго такова.

Всички следващи опити да бъде открито през годините също остават безуспешни. При една от експедициите са открити старинни артефакти – брадва, котва и кирка. Но не и злато. Притежателите на частния остров често се сменят, но нито един от тях не открива заровеното съкровище.

Колкото до търсачите му – трябва да им се признае, те са истински смелчаци. Особено като се има предвид фактът, че освен сложността при копаенето и прииждащата буйна вода, търсенето на златното съкровище е придружено и със смъртна заплаха. Става дума за тегнещото над Оук айланд проклятие. То гласи, че седем мъже ще умрат в търсене на съкровището, преди то да бъде открито. До момента смъртта си са намерили шестима. Това засилва още повече интереса и надеждите на златотърсачите, че скоро (след като умре и седмият) те ще бъдат съответно осмият – този, който ще открие златото на капитана. Любопитно е, че търсенето на заровеното имане продължава и до ден днешен – над 220 години по-късно.

Има редица теории за това как се е образувала „ямата с парите“. Според учените тя е естествен природен феномен – дупка, свързана с варовикови проходи и пещери. Най-популярна обаче е теорията за изкопана от човешка ръка шахта от капитан Кид, а според друга разпространена теория – от Едуард Тийч („Черната брада“), който казва, че е заровил съкровището си там, „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“.

Според други вярвания – тамплиери, масони или инки, които се опитват да измъкнат съкровището си от ръцете на испанските конкистадори, може да са създали Паричната яма. Слухове твърдят и точно обратното – че дупката е изкопана именно от британските колонизатори, дошли по тези земи. Друго обяснение на феномена е, че той е дело на испански моряци, заплашени от британските нашественици.

Morkadis

Джон Годуин пише, че предвид размера и сложността на ямата, тя вероятно е била изкопана от инженери на френската армия, криещи съкровищницата на крепостта Луисбург, след като британските сили я превземат по време на Седемгодишната война.

Говори се и че на Оук айланд са заровени тайнствени ръкописи и артефакти от розенкройцерите и че това място е било дом на тайнствените им ритуали и тяхното сакрално космическо познание. Легендите за остров Оук, за неговото съкровище и мрачното му проклятие стават вдъхновение за над 50 книги, много филми, както и за телевизионно риалити, излъчвано по History Channel – “The curse of Oak Island” (“Проклятието на остров Оук“). В многосезонния риалити сериал братята Рик и Марти Лагина и техният екип търсят имането. Те намират находки като старинни монети, антични брошки, оловен кръст, за които се предполага, че са направени между 1200 и 1600 г. и др. Тези дребни артефакти им дават надежда, че с всяка следваща стъпка се приближават все повече и повече до голямото заровено съкровище. Братята Лагина, освен съвременни търсачи на съкровища и телевизионни звезди, са и собственици на голяма част от територията на Оук айланд.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Изумруденият остров – където няма змии, а природата ще ви омае (СНИМКИ)

Тайнственият остров в Кения, от който никой не се завръща

Българската Атлантида – изчезналия остров Кианида

Мистериозните менхири с човешки лица на родния остров на Наполеон

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.