Затворническите мафии в САЩ

затвор

В американските затвори расовата сегрегация става все по-видима и остра, като непрестанно избухват конфликти на расова и етническа почва. В резултат на това се образуват неформални групировки, чиито членове заедно се защитават против другите банди. Днес в САЩ най-влиятелни са 6 затворнически групировки, които са придобили влияние и сила, позволяващи им активно да действат извън самите затвори.

Първоначално, създаването и присъединяването към затворническите банди се основавало само на расизъм и инстинкт за самосъхранение. В Калифорния все още съществува федералният затвор „Ломпок“, в който официално е забранено на хора от различни раси да живеят в една килия. Белите банди осигуряват защита на белите затворници, а негърските – на негрите. След време тези банди се превърнали в мощни престъпни синдикати.

„Арийско братство”. Най-известната и силна затворническа групировка е „Арийско братство”, която осигурява защита на белите затворници. Създадена като чисто затворническа организация през 1967г. в затвора „Сан-Куентин“, тази банда се превърнала в престъпен синдикат, който поддържа тесни връзки с мексиканскате и италианскате мафии. Братството смята негрите за свои най-големи врагове. Често между “арийците” и чернокожите банди се водят истински войни.

Членовете на „Арийско братство“ са категорично аполитични. Символите на бандата са свастика, ирландска четирилистна детелина и инициалите „AB“, които „арийците“ татуират на гърба или китката си.

Организацията е известна с бруталните си методи. От 1975г. до 1992г., само в калифорнийските затвори, тя е извършила 66 убийства на затворници, а покрай тях и на 3-ма пазачи. Освен това, “Арийско братство” извършва и убийства по поръчка.

“Нета”. Членове на групировката “Нета” са главно порториканци. Организацията е създадена през 1970г. в затвора „Педрас”, Порто Рико. Първоначалната й цел била да сложи край на насилието сред затворниците. Сега бандата се самоопределя като културна организация и предпочита да остане в сянката на по-жестоките, но по-малобройни престъпни структури, създадени от латиноамериканските престъпници.

Членовете й се представят за много патриотични и претендират, че се борят „против американското потисничество”. Символ на организацията е сърце, пробито от знамето на Порто Рико, както и ръка с кръстосани така пръсти, че на езика на глухонемите да означава буквата “Н”. Цветовете на бандата са червен, бял и син, понякога черен. Членовете й може да се разпознаят по дрехи, бандани (превръзки за глава) или огърлици с тези цветове.

Повечето членове на организацията татуират сърце с буквата N между показалеца и палеца си. Неуважението към един от членовете на бандата се счита за обида на цялата организация и в повечето случаи се наказва с жестока смърт.

Членовете на групировката постоянно носят огнестрелно оръжие. Наличието на полицаи или въоръжени охранители не е препятствие да извършат престъпление. Другите бандити се стараят да не убиват полицейски служители, защото е наказуемо със смърт. Но членовете на „Нета“ никога не са спирали пред убийството на полицаи.

“Семейството на черните партизани” е силна негърска затворническа банда, основана през 1966г. в затвора „Сан-Куентин“, година преди „Арийското братство”. Тази групировка е най-политизираната сред затворническите банди в САЩ. Създадена е като революционна организация, чиято идеология представлява смесица от марксизъм-ленинизъм и маоизъм. Първоначално, “партизаните” се застъпвали за изкореняване на расизма и свалянето на американското правителство. Тази антиправителствена идеология се отразява в тяхната символика: двете им най-известни емблеми са “дракон напада затворническа кула” и “кръстосани мечове и револвер”.
Членове на бандата могат да станат само негри. Напускането й се наказва със смърт.

“Мексиканска мафия”. Групата е създадена през 1950-те години в изправителен интернат за малолетни престъпници. Сега е най-активната банда по честота на инцидентите с нейно участие.

„Мафиотите” приемат само латиноамериканци. Техен смъртен враг е друга латиноамериканска затворническа група – „Нашето семейство”. „Мексиканска мафия“ е известна още с това, че защитава и затворниците, членове на легендарния италиански престъпен синдикат “Коза Ностра”. Идеологията на бандата се основава на етническа солидарност. Организацията често убива, за да накаже отстъпници и да получи уважение от членовете на други престъпни групи. Убийствата, извършвани от нея, са особено жестоки.

„Нашето семейство”. Тази банда е създадена в средата на 1960-те години в Калифорния, първоначално за защита против „Мексиканска мафия”. Враждебността между тези две групировки се основава на културни и психологически различия между мексиканците: хората от градовете (“Мафията”) и селските райони (“Семейството”).

В “Нашето семейство” влизат предимно етнически мексиканци от провинциалните райони на САЩ. Организацията смята за своя главна цел да защитава по-младите и новодошлите затворници. Борбата за власт обаче превърнала групировката в престъпна банда, чиято истинска цел е да контролира потока от контрабанда в затворите. Членове на “Нашето семейство” могат да бъдат разпознати по червената кръпка върху дрехите, но най-важната им отлика са обширните татуировки по целия гръб, изобразяващи сомбреро с кинжал или инициалите „LNF“.

Morkadis

“Тексаският синдикат” е основан в началото на 1970-те години в затвора „Фолсъм“, Калифорния. Подобно на много подобни структури, първоначално за самоотбрана срещу други банди. Идеологията на групировката е расистка и се основава на идеята за превъзходството на латиноамериканците над белите хора. Членът на „Тексаския синдикат “се нарича “брат”, новакът е „кардинал”, а лидерът – „Председател “. Емблема е буквата Т върху дясната предмишница, старателно прикрита сред други татуировки, обикновено изобразяващи дракон, орел, змия и кама.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Има ли полза от затворите?

Хапче, което превръща живота в ад, ще е бъдещото най-тежко наказание за затворници

Най-необикновеният затвор в света, в който хората са изградили функциониращо общество

10-те най-дръзки бягства от затвори в историята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.