Защо гениталиите и зърната са с по-тъмен цвят спрямо нашата кожа?

%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bd

Това е въпрос, който дори и най-смелите имат проблем с изписването му в Yahoo! Answers. И все пак – има ли конкретна причина, поради която гениталиите ни, например пенисът, както и зърната, са с по-тъмен цвят от останалата част на нашата кожа?

Д-р Камерън Роксар и д-р Линзи Бордон – дерматолози от Ню Йорк – отговарят.

Оказва се, че всичко е свързано с нашите секс хормони. Нивото на хормоните в тялото, като например тестостеронът и естрогенът, регулира дейността на меланоцитите. Последните представляват клетки в нашата кожа и коса, които отделят меланин – протеинов пигмент, отговорен за цвета на кожата. Производството на меланоцитите намалява, когато достигнем пубертет – съответно тези тъмни райони се появяват основно с възрастта.

„Хормоните регулират начина, по който меланоцитите произвеждат своя пигмент – казва д-р Роксар. – Тези клетки могат да имат ефект върху начина, по който кожата в този район се оцветява. Затова той обикновено е по-тъмен.“

„Когато момичетата са млади, зърната са светли – добавя д-р Бордон. – С възрастта хормоните оказват своя ефект и зърната потъмняват.“

Същото е и при момчетата.

Това е и причината, поради която толкова много деца имат светла коса, но когато пораснат, тя потъмнява.

Дори външни факти, като триенето, могат да засегнат пигментацията след пубертета

Тогава кожата се сгъстява, за да се предпази. Съответно потъмняването на гениталиите се наблюдава и при мъже, които носят тесни дрехи, бръснат се в този район или имат сърбеж или инфекция, което е довело до по-сериозно чешене.

Потъмняването се среща много често при атлетите, тъй като техните гениталии са изложени на постоянно триене от тичането или скачането.

Кожата на много мъже около скротума или от вътрешната част на краката ще е по-тъмна, ако са по-активни, казват ескерптите.

Според д-р Бордон въпреки че тъмните секс органи са нормална характеристика, промяната в цвета може да означава и здравословни проблеми. Например диабет. „Кожата ви потъмнява в определени райони, когато нивото на захарите е много високо. Тогава развивате диабет“, допълва тя. Разбира се, най-вероятно няма за какво да се притеснявате. Но ако не сте сигурни, най-добре се консултирайте с лекар.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.