Защо децата на възрастни майки са по-талантливи?

бебе

С всяка изминала година броят на така наречените „късни“ деца се увеличава. По статистически данни за последните 5 години жените, родили първо дете след 35 години, са се увеличили 2 пъти.

След 35, дори след 40 години майки станаха звезди от шоу бизнеса като Джоди Фостър, Моника Белучи, Холи Бери, Салма Хайек, Ева Мендес, Наоми Уотс и други.
Звездните майки дават пример на милиони обикновени жени, за ужас на лекарите. И те също отлагат майчинството си. Днес жените първо мислят за кариерата си, а след това за раждане на първото си дете.

Гениалните деца

Една от водещите причини за късното раждане на първо дете е желанието на жената да стане материално независима и достатъчно стабилна в професията, което естествено се случва в зряла възраст.

Лекарите обаче препоръчват като най-благоприятна възраст за раждане на първо дете – 22-28 години. Защото тогава майката е в добра форма и обикновено ражда здраво бебе, без генетични отклонения.

Въпреки това съществува мнение, че именно късните деца имат повече шансове да станат успешни и дори гениални, в сравнение с тези, родени от по-млади родители. И за това има предостатъчно примери.

„Късни“ деца са били например Волфганг Амадеус Моцарт, Пьотър Илич Чайковски и много други.
Британски учени проверяват теорията за надарените деца на по-възрастни родители и търсят научно обяснение.

Екип от Лондонския колеж Брибек проучва няколко хиляди деца родени от млади и от по-възрастни родители и представя своите изводи на конференция в Глазгоу през май 2012 г.

Данните им категорично сочат, че деца, чийто майки са били над 40-годишни при раждането им, са с по-високо ниво на интелектуално развитие. И, когато достигнат 5-годишна възраст, те са с по-високи показатели на IQ в сравнение с връстниците си, родени от млади майки.

Освен интелектуалното развитие, те притежават по-богат речников запас, четат по-добре, мислят логически по-правилно и по-рядко страдат от затлъстяване.

Причини за раждането на таланти

Причините за бързото ранно развитие са обясними и дори предсказуеми.
По-възрастната майка се отнася отговорно още от периода на бременността си – храни се здравословно, не пуши, щади си нервите … И прави всичко за дългоочакваното и желано дете.

След като то се роди, тя полага максимални грижи за правилното му развитие и образование. Това е една от причините „късните“ деца да са така умни, образовани и разностранно развити.

Според психолози, заради отделеното по-голямо внимание и целенасочена работа, децата на по-възрастните майки, са по-успешни. Освен това те се адаптират по-добре, по-спокойни са и са по-уверени в себе си.

Morkadis

Докато на младите майки често им липсва опит, много от децата им идват на бял свят, без да са планирани и най-често в период, когато те са си поставили други цели. Затова вниманието им е насочено в друга посока и те не дават всичко от себе си за израстването и развитието на детето.

инфо: noviteroditeli.bg

Вижте още:

8 начина да разберете пола на бебето без ултразвук

Домашните любимци намаляват алергиите и затлъстяването при бебетата

Знаехте ли, че… резачката е създадена за израждане на бебета

До 30 години човечеството няма да се размножава чрез секс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.