Защо морето е солено?

pixabay.com

Нищо не може да се сравни с удоволствието от това да се потопите в морето през горещото лято. Пясъкът, слънчевата светлина и миризмата на солена вода са практически основните характеристики допълващи морската вода, за това удоволствие.

Единственото нещо, което не е толкова приятно в морето, е случайното поглъщане на глътка солена вода по време на подводно гмуркане или измамна вълна. Много животни виреят в морската вода, която е техен дом. Някои риби, акули, костенурки и дори пингвини са еволюирали да отделят сол от океанската вода, което им помага да я използват за питейна вода.

Защо океаните и моретата са солени?

Солта в океана идва от два източника – оттичане от сушата и отвори в морското дъно. Скалите, които попадат в океанската вода, са основният източник. Дъждовната вода, която е леко кисела, разяжда скалите с течение на времето. Ерозиращите скали освобождават йони, които в крайна сметка се озовават в океана, след като преминат през потоци и реки, според Националната администрация на САЩ за океана и атмосферата (NOAA).

Има и хидротермални течности, които идват от отвори на дъното на океана, обяснява NOAA. Океанската вода се нагрява от магмата в ядрото на Земята, когато прониква в пукнатини на морското дъно. Топлината предизвиква химически реакции, включително подводни вулканични изригвания, които отделят минерали в океана. Този процес също кара водата да губи кислород, магнезий и сулфати и да поема желязо, цинк и мед.

Друго обяснение за солеността на океана, казват от NOAA, са солените куполи, които са огромни солни находища, образувани с течение на времето. Тези куполи, огромни залежи от сол, които се образуват в геоложки времеви мащаби, се намират под земята и под водата по целия свят. Те са често срещани например в континенталния шелф на северозападната част на Мексиканския залив.

Най-разпространените йони в морската вода са хлорид и натрий. Заедно те съставляват около 85 процента от всички разтворени йони в океана. Магнезият и сулфатът съставляват още 10 процента от общото количество. Други йони се намират в много малки концентрации. Концентрацията на сол в морската вода (соленост) варира в зависимост от температурата, изпарението и валежите. Солеността обикновено е ниска на екватора и на полюсите и висока в средните ширини. Средната соленост е около 35 части на хиляда. Казано по друг начин, около 3,5 процента от теглото на морската вода идва от разтворените соли.

Някои минерални йони се използват от морските животни и растения, като ги премахват от водата. Остатъчните минерали са се концентрирали в продължение на милиони години. Подводните вулкани и хидротермалните отвори на морското дъно също могат да отделят соли в океана.

Изолирани водни тела могат да станат допълнително солени или хиперсолени поради изпаряване. Мъртво море е пример за това. Високото съдържание сол в него увеличава плътността на водата, поради което хората плуват в Мъртво море по-лесно, отколкото в океана.

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.