Защо не трябва да се сравняваме с другите?

Изображение: pixabay.com

Хората сме склонни да се сравняваме с другите – разбира се, в повечето случаи изводите са в тяхна полза. Винаги някой друг има по-добра работа от нашата, повече късмет от нас, повече пари от нас, по-щастливо семейство от нашето и т.н. Склонни сме да завиждаме – благородно или не; често се успокояваме, когато разберем, че и на друг не му е провървяло в нещо.

Истината е, че никой не може да се постави истински на мястото на другия. Не знаем нищо за чуждия живот. Това, което виждаме отстрани, не отговаря на действителността. Колкото и бляскав да ни се струва животът на някого, и той си има своите недостатъци.

Психолозите казват, че сравнението с другите е винаги обречена кауза, защото не разсъждаваме трезво, а виждаме нещата избирателно. Те посочват няколко съществени грешки, които допускаме и които замъгляват съзнанието ни, когато се сравняваме с другите:

Склонни сме да забелязваме собствените си недостатъци, а не преимуществата си, когато се вглеждаме в другите.

Не печелим нищо от сравнението, а само сриваме самочувствието си и започваме да се съмняваме в способностите ни.

Собствените ни постижения започват да ни се струват нищожни, защото винаги ще има някой, който да е по-успял, по-богат, по-популярен…

Разваляме си настроението, трупаме негативни емоции и хабим излишна енергия, която бихме могли да пренасочим към нещо много по-градивно и смислено.

Не си позволяваме да бъдем щастливи. Сравнението с другите предизвиква завист – идеализираме все повече чуждото, омаловажаваме все повече своето. Всичко това ни пречи да се радваме на това, което имаме. А то със сигурност е повече от това, което ни се струва.

Всеки човек е различен,всеки носи своя кръст, своите болки и радости, своите причини за безсънни нощи. Всеки има своите житейски победи и загуби. И може би вашият живот е мечта за някой друг.

Отърсете се от сравненията и си позволете да бъдете щастливи. Погледнете живота си отстрани. Хубав е, нали?

източник: obekti.bg

Вижте още:

Използвайте силата си, за да създавате обстоятелства

Факти за щастието, които ще променят живота ви

Преди да съдите някого или да настоявате, че сте изначално прави, имайте предвид следното…

20 индийски мъдрости за душевно равновесие

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.